| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Děti a peníze

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 13342  [Dalších 13322 >>]
Dari79 114243
1.3.2024 14:09:36
S tímhle já naplno souhlasím.

Bez ohledu na to, kolik mají rodiče peněz, kapesné dítě dostává uměřeně svému věku a potřebám (jaksi odhadem zprůměrovaným) - když ušetří, může si pak koupit dražší věc, když rozfrcá za kolu a jídlo ve fast foodu denně, neušetří na jiné věci... To se má učit.

Podobně s vlastními vydělanými penězi - je-li to pravidelné, tak se musí naučit odkládat si přiměřenou část a na ty nesáhnout. O tom bych já nediskutovala vůbec. Zbytek ale smí mít k dispozici na vlastní účely "vylepšeného kapesného". Samozřejmě - do prvního průšvihu - jak zjistím, že za to kupuje alkohol, cigarety (u dítěte pod 18 let) nebo něco podobného, zarazit.

Ale nelustrovala bych, jestli si koupí kosmetiku, stopadesáté tričko nebo kredit do nějaké on-line hry... Pro každýho je holt důležité něco jiného.

Osobně bych to nastavila nějakým procentem - třeba 50% výdělku (nebo 70%, podle okolností) se bude ukládat, zbytek je tvoje, když budeš chtít k okamžité útratě.

Z uložených peněz možno uvolnit na dražší (smysluplnou) věc - lepší lyže, značkovější mobil (než bych koupila já jako rodič), kolo, psa...

Její peníze to sice jsou, ale je nezletilá a správu majetku dítěte provádí rodiče.

Rozhodně si nemyslím, že (každé) 13ti leté dítě dokáže odpovědně hospodařit s penězi v řádu desetitisíců. Učit se na stokorunách a nižších tisícovkách, to ano.

A taky dle povahy toho dítěte, samozřejmě... Už to tu i jiní psali - některé děti jsou spořivé a nic nepotřebují, jiné jsou utrácivé a nesmyslně rozhazovačné, tam je potřeba toho krocení víc. ALe ani sebespořivějšímu dítěti bych víc než 10 000 Kč k dispozici nenechala (nemyslím měsíčně, myslím celkově). Cokoli nad (třeba) 10 000 Kč by musel se mnou diskutovat.

(Moje dítě má už tak dobře 5 let vlastní trezorek (opravdový dospělácký, jenom takový malý) - tenkrát si ho strašně přál od Ježíška, že máma a táta mají a on ne. Tak ho má, strká si do něj peníze k narozeninám, na vánoce a tak... A je takový "skrblíkovský", taky je víc rád, že tam ty peníze má, než by je vytahoval a utrácel... Další má na vlastním spoření, výpisy dostává, ale na ty nesmí sáhnout. A má teda i svůj účet s možností placení kartou (pod mým jménem- účtem), tam je teda rodičovská kontrola. Denní limit má na 2 000 Kč, ale to opravdu nikdy neutratí, je to spíš pro jistotu, kdyby zapomněl peněženku a potřeboval si něco koupit... Vidím každý pohyb, takže kdybych viděla finanční nedisciplínu, tak zasáhnu.)
K_at 121378
1.3.2024 14:07:04
L+, ale to se nevylučuje. Kdyby ti řekla "ne, objednám si je", tak si můžeš pomýšlet cosi o nerozumu. Ale to je vše. Kontrolovat dítěti po 100 korunách útratu a každou blbost, to je další věc.
TaJ 81121
1.3.2024 14:03:05
Kaliope, jo, syn má u Air bank od 15 let účet bez přístupu rodičů. Platit na internetu může bez omezení, ale jemu tam chodí jen kapesné pár stovek měsíčně a on je fakt dost rozumný a téměř neutrácí. Co vím, tak si asi dvakrát kupoval cosi do hry na Robloxu, jinak si vlastně nic nekupuje.
čajka 142112
1.3.2024 13:58:45
Moje stejně stará nevydělávající dcera dostává kapesné 1000 Kč měsíčně. Donedávna ho neměla a na nákupech jsme se domlouvaly, svoje peníze měla jen narozeninové od babičky. Ty domluvy byly stále složitější a tak jsme zavedli kapesné. Utratí všechno, z mého pohledu za blbosti, ale učím se s tím žít ~t~
Kdyby vydělávala, posílala bych jí ke kapesnému měsíčně na účet tak 500 - 1000 Kč dle společné dohody a její nákupy bych se snažila nekomentovat. Každý máme jiné preference.

A co ty peníze, které jí šetříte na budoucnost? Nechtěli byste zvážit něco výnosnějšího než běžný účet? Tam jí z toho za takových 10 let moc nezbyde ~d~
TaJ 81121
1.3.2024 13:56:52
L+2m - to je pravda, všímám si toho třeba v práci, když nám do obchodu chodí v poledne děti ze škol...některé se jen koukají, nebo si koupí to, co fakt potřebují do školy apod. a některé se chodí ptát, co tam máme za 10 korun, protože si prostě chtějí něco stůj co stůj koupit:-).
Syn patří do první skupiny, nekupuje si téměř nic, je fakt, že třeba cestou ze školy skoro nic nemá (kromě pekárny, trafiky apod.) a na jídlo ho nikdy moc neužije. Takže co vím, tak si kupuje jízdenky na vlaky, když jezdí s kamarádem na výlety, občas pití, když mu náhodou dojde a když je třeba na táboře, tak sem tam něco typu dřevěná turistická známka, nebo nějaký podobný suvenýr. Takže jemu z kapesného celkem dost zbývá (a to má jen 300 na měsíc). Jednou za čas si koupí věc typu nový stativ, protože ten starý se rozbil, nebo něco podobného.
Takže jemu bych mohla nechat neomezeně peněz a vím, že by to neutrácel. Ale i tak bych v situaci zakladatelky určila nějaká pravidla, pokud by měl kapesné, plus ten svůj příjem. Spíš v tom smyslu, že bych chtěla vědět, co si za ty vydělané peníze chce koupit a probrala s ním, jestli to za to stojí (nemyslím tím, že bych mu to za každou cenu rozmlouvala, ale prostě bychom to probrali).
L+ 2m 114525
1.3.2024 13:56:20
Kat, dám příklad. Před čtrnácti dny přišla dcera, že teď hned nutné akutně potřebuje vansky za 2,7 t, že si je objedna (ano, vydělala si na ně). Tak jsme si spolu sedly, říkám jí, hele za 14 dní pojedeme do outletu, kde koupíš stejné/podobné za půlku. Chvíli prskala a že teda vydrží. No a v outletu si koupila vansky za 40 Eur a k tomu mikinu taky za 40 Eur. Takže má místo jedné věci 2 a ještě ušetřila 600. Kdyby měla sama přístup k účtu, už je má. S ní je třeba o tom mluvit.
K_at 121378
1.3.2024 13:34:26
Rose, bylo by ideální, když by nějakým geniálním virtuálním způsobem se útrata v hotovosti zároveň propsala na účet - dítě má peníze hotově v ruce a vidí ty mínusy pod sebou (- 50, - 120, - 340).
Kaliope X 157897
1.3.2024 13:30:14
Tak záleží na bance, třeba mBank od 15 let studentský účet bez přístupu rodičů a bez omezení.

Moje dítko by z omezeného účtu nebylo nadšené, už u dětského mu vadilo, že nemůže platit na netu. Na gymplu udiveně chodilo - k čemu mají spolužáci účty, když na nich nemají žádné peníze nebo mají malé limity. Končilo to tím, že dítko platilo kartou za všechny a pak vybíralo od spolužáků.
Od 15, se studentským účtem, fungujeme tak, že mi pošle výpis a já dle předchozích plateb pošlu peníze. Postupně už si platí všechno samo, maximálně s mým předchozím souhlasem, přece jen je to jednodušší pro obě strany.

Vlastní výdělky dítěte bych nikdy neomezovala, to jsou peníze dítěte, ale zas bych nepřispívala na "statusové" musím mít věci.
K_at 121378
1.3.2024 13:30:13
L, utratí. Chápu to tam, kde je rozpočet velmi napnutý a prostě není.
Ale tohle pokládám za ponižující.
Yuki 00,03,07 49504
1.3.2024 13:30:07
pokud si to vydělá, tak je to její věc, přesto je ve věku, kdy je potřeba naučit se hospodařit, takže o tom mluvit, proč to koupila, jestli jí to opravdu udělalo radost, jestli z toho na radost i za týden

a až ubude na účtu, tak co to s ní dělá a jestli by se nedalo investovat líp
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 13342  [Dalších 13322 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.