Mám Juvenilní chronickou artritidu od 13 let. Dnes je mi 24 a mám 2 děti - holčičku 2 a čtvrt roku a chlapečka 6 měsíců. Měla jsem štěstí, že jsem v době prvního otěhotnění byla už 2,5 roku bez léčby (Methotrexat a Arava - při braní a do dvou let po vysazení je velmi vysoké riziko VVV plodu!) a dosud jsem nic nepotřebovala. Revmatoložka mi ale ujišťovala, že jsou i léky, které v případě nutnosti lze brát v těhotenství a při kojení. V těhotenství by se prý měly bolesti s blížícím se porodem zmírňovat (díky celkovému uvolňování svalstva, šlach atd. v rámci přípravy těla na porod) - měla jsem to naopak. V šestinedělí je velké riziko propuknutí akutního zánětlivého procesu - nestalo se mi, díky Bohu - mám známou, které propukl těžký RZ v 6 až měsících miminka.
Takže pozitivní zpráva ode mne: měla jsem s RA 2 zcela bezproblémová těhotenství, 2 krásné porody (ten druhý zcela přirozený a ambulantně), první dítě jsem kojila 18 měs., druhé dosud plně kojím, chtěli bychom za čas ještě 2 děti. Ale mám známé, kteří žel tak pozitivní zkušenosti nemají.
Doporučila bych konzultovat vše s ošetřujícím revmatologem a jakmile nastane klidnější období v tvé nemoci neváhala bych otěhotenět
Držím palce!!!