Žovjanko množství dávám od oka: sojovou drť spařím vroucí vodou, přidám prolisovaný česnek, solčanku nebo vegetu, sojovou omáčku příp. i bujon, pepř (občas přidám i bobkový list)-pikantnější nálev je nutný, aby sojové maso natáhlo dobrou chuť. Dám krátce povařit a nechám chvíli přikryté.
Potom sleju přecedím(nálev zachytím). Nachystám si: nakrájenou cibulku na kostičky, nahrubo nastrouhanou mrkev, třeba i trošku celeru, najemno nakrájenou papriku a třeba rajčata nebo Valfrutu /něco jako rajský protlak/, česnek, oregáno, olivový olej (dávám extra virgin).
Orestuju na oleji cibulku a přidám k ní mrkev, chvíli osmažím a pak přidám část prolisovaného česneku, sojovou drť a trošku orestuju, přidám Valfrutu, trochu vody(používám ten slitý nálev ze sojové drti), papriku, příp. sterilovanou kukuřici (ale nemusí být a můžeš dát třeba i cuketu a nebo nic) dochutím příp. trošku přírodním cukrem, solí, česnekem, oregánem, sojovou nebo worchestrovou omáčkou a je hotovo
Mrkvový guláš je úplně na způsob hovězího guláše, jen místo hovězího masa dáš sójové maso kostky naložené stejně jako sojovou drť pokud Ti nevadí hovězí bujon Natur bez glutamátu, tak ten chuť guláše podtrhne(slité, nálev pak na zalití cibulky...). Ke smažící se cibuli přidáš na jemno strouhanou mrkev (někdo má raději na kolečka), česnek a osmažíš, přidáš trošku kmínu, zasypeš sladkou červnou paprikou, zaleješ nálevem ze slití sojového masa a chvíli vaříš. Potom zahustíš buď zásmažkou nebo ve vodě rozmíchanou moukou a duchutíš dle vlastní chuti česnekem, solí, solčankou, pepřem, sojovou či worchestrovou omáčkou. Někdo přidává i bobkový list či černé pivo. Podáváme s knedlíkem nebo s tím na co jsme zvyklí.
Jinak všeobecně opravdu aby sojové maso bylo chutné je potřeba ho nechat převařit v pikantním nálevu a pak se s ním dá dělat cokoliv jako s hovězím... masem.