Když jsem svého času pracovala se školství jako vychovatelka, nabízeli jsme, že v době, kdy jsou děti v družině, jim pomůžeme s domácími úkoly. Vzdělání jsme na to měly, chuť taky. Dostaly jsme ale PŘÍSNÝ ZÁKAZ!! s tím, že kdo z nás (pedagogů) bude přistižen, že s dětmi domácí úkoly dělá, je to hrubé porušení pracovní kázně a ve školství na hodinu končíme. NIKDY jsem podobný zákaz NEPOCHOPILA! Při představě, že jako máma si dítě vyzvednu v 16:00, kdy družina končí, ještě zajdeme na nákup a poté spěchám domů, abych opatřila domácnost a připravila pro rodinu večeři, tak zjistím, že:
- dítě ještě nemá napsané domácí úkoly (a na některé děti je třeba zvláště dohlédnout, samy to neudělají) a
- dítě nebylo za celý den venku. Ano, jsem máma od rodiny, ale přišli jsme domů nejdřív v 17:00, venku už je tma, neb školní rok je bohužel od září do června a půl roku je tedy v době mého příchodu domů tma, a měla bych chystat večeři a minimálně zapnout pračku nebo udělat i jinou domácí práci, ale dítě by mělo jít taky ven. CO TEDA MÁM LASKAVĚ DĚLAT DŘÍV???
Dneska se řeší, že do rodiny bude docházet jakýsi sociální pedagog, který v rodině bude pomáhat dětem, aby školu lépe zvládaly. Proboha, proč?? To jsme to nemohly dělat my jako družinářky v rámci své pracovní náplně? To má školství tolik peněz, že může neustále přijímat nové a nové pracovníky? To nám nestačí 30.000 (nebo kolik jich ve školách vlstně je) asistentů? Aneb asistenta do každé rodiny, že. Jak u blbejch na dvorečku.
Předchozí