Šmoulata psala:
tak nějak, dítě potřebuje mantinely a rodič potřebuje sebevědomí
sebevědomé dítě se vychovává příkladem a důvěrou v ně
Tak v tom máš pravdu, to bezpochyby. Tragika má taktéž pravdu v tom, že pokud chce dítě mlátit na písku jiné dítě kamenem, něco je špatně. Problém celé výchovy dítěte je v tom, že dítě se vlastně vychovává pořád a neustále - od narození. Jenže nikdo není 100%, takže rodičům unikají určité oblasti ve výchově, protože nebylo nutné se jimi zabývat. A pak v případě problému se prostě hasí.
A jestli jsem fanatická? No asi jo. Rozhodně bych rodiče, kteří plácnou dítě, nezavírala do vězení. Jenže v naší společnosti to chodí tak, že když se povolí tzv. symbolický plácanec, tak většina rodičů skončí u toho symbolického plácance, ale jsou tací, kteří zajdou mnohem dál a nikdo se nad tím nepozastaví. Vlastně ano, budou plakat, když v televizi se objeví dítě zmučené vlastním rodičem. Kdekdo byl svědkem toho, jak rodič vychovával dítě na ulici tak, že ho mlátil hlava nehlava a bohužel raději otočil hlavu jinam, aby se na to nemusel dívat. Dokonce jsem byla svědkem, kdy ostatní se usmívali a říkali - jen mu dejte, dítě se musí vychovávat
Já se snažím svoje děti od mala vychovávat tak, aby mi věřily, měly ve mě důvěru, která postupem doby, věku a zkušeností přecházela v důvěru v jejich vlastní osobu.
A jen mimochodem - kdysi jsem byla taktéž zastáncem teorie a praxe, že než 1000 slov, stačí jeden symbolický plácanec. Ale naštěstí díky některým jsem se přesvědčila, že není potřeba 1000 prázdných slov a plácanec už vůbec ne, že to jde i jinak. Jenže to se musí chtít a přemýšlet.
Nicméně - nemyslím si, že diskutérky tady jsou trýznitelky svých dětí, to ne, ale zaráží mě právě, že jsou jen kousek od té tzv. neplácací výchovy a v mozku jim tento přístup něco blokuje - nejspíš postoj společnosti.
A k těm mantinelům - ty se samozřejmě nastavují i u bezplácací výchovy. A i tady děti zkoušejí, kam až mohou. Ale učí se přístupu, že každé překročení mantinelů nese určitý a konkrétní důsledek, s kterým se musejí vypořádat. Plácancem rodič vybije svůj stres, strach a nervozitu, ale žádný jiný výchovný přínos to nemá. A strachem ze mne svoje děti vychovávat nebudu, já chci, aby mi důvěřovaly a ne se mě bály.