| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Na úvod musím říct, že ze všech mých dětí měl větší úraz jen prvorozený, když mu byl 1,5 roku, a to ne v mé přítomnosti, ale když jsem byla pryč a hlídal manžel. Jedna věc je vést děti k samostatnosti, že jsem jim nikdy nebránila lézt na žebřík a skluzavku ještě před 1. narozeninama, samotné... druhá je postavit hrnek s vařící vodou na kraj kuchyňské linky a odejít, a nechat batole to na sebe strhnout.
Mezi důvěrou v síly dítěte a nezodpovědností a neopatrností je rozdíl, byť někdy těžko hmatatelný. POkud jde čistě o síly a dovednosti dítěte, tam důvěřuju a nechám je dělat, co zvládnou... takže na skuzavku velkou vylezl prostřední syn přesně v 11 měsících, jeho sourozenci někdy po roce. S nůžkami si hráli kolem 9 měsíců a nikdy se jim nic nestalo. Neběhám za nimi a nezachraňuju (pokud to není u silnice či v prostředí, kde se můžou ztratit). Moje ani ne dvouletá dcera měla už premiéru samotná na toboganu (ehm, omylem:) či na řetízkáči/kolotoči.
Nicméně nikdy by mě nenapadlo nechat cokoliv vroucího v jejich dosahu bez mého dohledu. Klidně míchají vroucí omáčku, když jim jemně vedu ruku, ale dodnes nepostavím na stůl vřelé kafe, nechávám na lince dokud trochu nezchládne.

Takže neopatrnost nikdy, ale nechávat dítě testovat své vlastní síly, ano.
Mám zkušenost, vlastní i vypozorovanou, že čím více se dítě hlídá a nedovoluje zkoušet, na jak vysoký žebřík vyleze a podobně, tím je méně opatrné a přerazí se i o vlastní nohu. Protože ví, že mu stále stojí někdo za zadečkem, nemusí dávat pozor.
Jistě jsou děti od přírody méně šikovné, a jiné více, ale hodně dělá i zkušenost, tříleté dítě, které nemá zkušenost s tím, aby samo vylezlo na žebřík, už nezachrání nic :-)
Moje kamarádka přidržuje tříleťáka i při "lezení" na dvojstupínek u umyvadla. Ano, chlapec je velmi neopatrný. Proč by byl, když jsou tu stále chytající ruce.
J8 mám děti stále na dohled a pohledem je jistím, ale pomoct si musejí sami, takže si troufám tvrdit, že jsou zručné.

V mé přítomnosti se jim ještě nikdy nic nestalo, a to jsem dle spousty "nezodpovědná", bo jim vše dovolím. Ťuk, ťuk.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.