Přidat odpověď
Přijde mi, že celá ta kapitola je zarámovaná jako jeden výrok: Já jsem Váš Bůh, vás jsem vyvedl z Egypta, mám nárok mluvit vám do života a chci abyste byli jiní než Egypťané (vaši otrokáři) i Kenaanci (obyvatelé zaslíbené země, kam přicházíte).
Zajímavé je, co všechno je tu vedle sebe v jednom výroku:
- incest aj. (do verše 18)
- styk v době menstruace
- cizoložství
21Nedopustíš, aby někdo z tvých potomků byl přiveden v oběť Molekovi. Neznesvětíš jméno svého Boha. Já jsem Hospodin.
- to je zákaz lidských obětí upalováním, což byla běžná praxe kenánců)
- pak následuje homosexualita
- pak zoofílie
24Ničím z toho všeho se neznečišťuj, neboť tím vším se znečišťují pronárody, které před vámi vyháním.
Jako důvod pro všechna nařízení: nedělejte to, protože to dělají oni...
Přijde mi, že celá Bible má náboženský smysl, takže i tato kapitola, kterou bych si přeložil: nedělejte věci, které by stíraly rozdíl mezi Vaším náboženským vyznáním a vyznáním těch druhých, buďte jiní.
Takže by - možná - šlo říct, že pokud dnes homosexualita (a jiné zméněné praktiky) není spojována s nějakým kultem (směšováním náboženských praktik), tak není důvod ji řešit. Jenže je otázka, jestli by byla společnost stejně tolerantní ke zbývajícím zmíněným praktikám.
Anebo naopak: pokud se chce věřící člověk odlišit, měl by vzít v potaz svůj životní styl, nejen názory.
Předchozí