No, při vší úctě k lékařům, většinou toho o výživě příliš mnoho nevědí. Což tvrdí mimo jiné známá, která dietetiku na lékařské fakultě učí
"Maso jsme jedli odjakživa" - no, to sice jo, ale minimum proti tomu, co se běžně dává dětem dnes (to doporučení, že kojenec má jíst maso každej den, to mě teda fakt šokuje). Naproti tomu, pokud se tomu někdo opravdu věnuje, tak může bez problémů sestavit kvalitní dětskej jídelníček i bez masa. Železa je mraky v červené řepě a červeném ovoci, kupříkladu. Z řepné šťávy je i velmi dobře vstřebatelné (i když to je individuální).
Já kupříkladu dítěti maso dávám, ale začala jsem až po roce. Mimochodem v tom roce, tj. než ještě vůbec nějaké maso viděl, mu brali krev a železo měl naprosto OK. Teď dostává maso tak dvakrát týdně, je to prospívající a zdravé dítko. Nesmí mléčnou bílkovinu, ale dostává docela dost rostlinných bílkovin - z luštěnin, obilovin (ono se to nezdá, ale v takový rýži není bílkovin zrovna málo...). Obecně je populace bílkovinama přežraná, než že by tu chyběly. A železa mají málo často i děti, které každý den maso jedí - dává se to do souvislosti se znečištěným životním prostředím...
Říkat ovšem děcku, které si vydupe lízátko, že je to bílá smrt, to je vážně na hlavu