Já myslím, že kravské klidně, ale jedině plnotučné. Já kupuju to v umělohmotných lahvích...BIO mléko od Olmy, nebo Kunína....levněji to teda nepřijde
, stojí ke 30 korunám za láhev.
Čerstvé mléko (vždy uvedeno slovo "čerstvé" na láhvi nebo krabici)je upravováno pouze pasterizací, kdy se mléko zahřeje na 70-75°C po dobu 15 sekund.... je to šetrnější a mléko si uchová nejen většinu vitamínů a minerálů, ale především lepší chuť. Ale vydrží zase jenom třeba max týden.
Krabicové vydrží i šest měsíců - trvanlivost mléka je v tomto případě prodloužena metodou UHT (Ultra High Temperature) – krátkým zahřátím na velmi vysokou teplotu (až 150 °C). To zníčí veškeré mikroorganismy a taky zničí jen asi 20% vitamínů a minerálů, chutí se však krabicové mléko čerstvému už příliš nepodobá.
Proto také když zkysne čerstvé mléko, tak protože obsahuje ještě nějaké organismy tak klasicky zkysne (a jde z něho udělat jogurt, tvaroh..), kdežto krabicové jenom zesmrádne....a de facto shnije.