Přidat odpověď
Kopřivo, já si nemyslím, že omlouvání "absolutním vyčerpáním" je vůbec na místě. Zakladatelka píše "občas pláče". To mi nepřijde ten případ.
A ano, myslím si, že je spousta žen, které na miminka ječí běžně.
Pokud jde o tvoji reakci na mě:
Jistě víš, že tvoje dítě nikdo jiný na netu nevyřeší. Řešení je spousta a jen ty sama musíš vědět, co a jak.
Dítě:
- zkusit houpací síť, postýlku, kočárek, šátek, spaní s rodiči nebo bez, teplotu v místnosti apod.
- zkusit probiotika, příkrm apod.
- zkusit "Když dítě nechce spát" od Prekopové nebo "Každé dítě může dobře spát" od Kast-Zahn - je tam spousta dalších rad a doporučení
- zkusit změnit denní režim, sledovat unavující/uspávající aktivity (známí zjistili, že když jejich uplakané miminko večer "plave" ve vaně s polštářkem, unaví se tak, že spinká jak andílek)
- od jednoho roku je možné podávat Sedalii nebo jiná homeopatika
- zkusit vyšetření u lékaře (jedna maminka tu kdysi psala, že jí dítě pět měsíců místo spaní plakalo a pak zjistili, že má zablokovanou (?) krční páteř a spát kvůli tomu prostě nemohlo)
Maminka:
- já jsem se v krizových obdobích dohodla s mužem a on jednu noc v týdnu, kdy nešel do práce, k dítěti vstával. Když jsem kojila, měl odstříkané mléko.
- v našem městě funguje placená služba pomoci vyčerpaným maminkám - přijede zdravotní sestra a celou noc se o dítě stará, max. přinese na kojení
- v nouzi nejvyšší bych si třeba pozvala přes den kamarádku, která by o miminko pečovala a já si přispala alespoň po obědě...
Takhle bych mohla pokračovat dál, ale nemá to samozřejmě smysl, můžu jen spekulovat a o tomhle ta debata není.
Chtěla jsem jen říct, že je podle mě pochopitelné, když někdo odsoudí odsouzeníhodné chování. I já se někdy zachovám špatně, taky jsem jen člověk, ale stále si uchovávám to vědomí, že to bylo špatné a odsouzeníhodné. A nedivím se tedy, pokud to někdo odsoudí. To já jsem ta dospělá, co má věci dospěle řešit.
Jistě, v mých "mokasínách" nikdo nechodí, ale na druhou stranu nelze všechno relativizovat. Kde je potom ta hranice, co je ještě omluvitelné (vyčerpáním či čímkoli jiným) a co už ne? Takto můžeme potom zrelativizovat jakýkoli čin nejen vůči miminku.
Odstavec o pokrytectví nebyl myšlen přímo na tebe a měla jsem si ho nechat na jindy.
Předchozí