Přidat odpověď
Škvarková pomazánka
A/ - škvarky, plnotučná hořčice a cibulka nadrobno nasekaná.
B/ - škvarky, skladkokyselé okurky, majoránka, trochu
česneku a vajíčko natvrdo.
Škvarková pomazánka
Škvarky, 1 cibule, majonéza, sůl, pepř.
Škvarky rozmixujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem.
(Pro snadnější rozmíchání je možno pomazánku naředit mlékem.)
Škvarková pomazánka II.
Mleté škvarky, sádlo, cibule, sůl.
Na trošce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, smícháme se škvarky, dochutíme solí.
Šunková pěna
6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 1/2 lžičky sladké papriky.
Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.
Šunková pomazánka
10O g šunky, 3 žervé, 1-2 sladkokyselé okurky a 1 vajíčko natvrdo.
Šunkové balíčky
1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 1/2 lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky,
3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru.
Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a opepříme. Plátky šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme moutouzem nebo lýkem. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet.
Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Moutouzky odstraníme až před konzumací. Podáváme s bílým pečivem.
Tavená pomazánka
100 g taveného sýra, 60 g másla, 60 g šunkového salámu, 1 vejce, 1 cibule, sůl, worchester.
Utřeme sýr a máslo. K tomu přimícháme salám umletý na masovém strojku. Přidáme drobně rozsekané vejce a cibulku.
Podle chuti osolíme a okořeníme worchestrem.
Tetina pomazánka
1 cibule, 150 g droždí, 2 vejce, olej, 1 masox, pepř, sladká paprika.
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme droždí a masox. Jakmile droždí změkne, rozklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí.
Dochutíme pepřem a sladkou paprikou.
Tomatová rybí pomazánka
250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř.
Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky okurky, drobně nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a vše promícháme.
Tuňáková pomazánka
185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce,
2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl.
Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem.
Tuňáková pomazánka light
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 balení lučina (linie), lžička hořčice, jarní cibulka, petržel, pažitka, sůl, pepř.
Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i samostatně jako salát.
Tuňáková pomazánka na Moničin způsob
2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťáve (dobrý a levný vyrábí Giana), 2 lžíce Ramy, 1 obdélník taveného sýra,
2 vejce uvařená natvrdo, 1 jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice.
Ramu a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a špachtlí či stěrkou zamícháme do pomazánky. Přidáme cibule, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a vše důkladně promícháme. Mažeme na jednohubky či veku (množství vystačí na 50 chlebíčků) a klademe olivami, ananasem, nakládanými papričkami, kolečky natvrdo uvařených vajec, sterilovanými okurkami...
Uherská pomazánka
Uherský salám, nastrouhaný ementál a máslo na spojení.
Vaječná pomazánka
250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice.
Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady. Mažeme na plátky veky nebo celozrnného pečiva.
Vaječná pomazánka
6 natvrdo vařených vajec, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka. Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku. Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou.
Vaječná pomazánka s česnekem
4 vejce uvařená natvrdo, 1 hlavička česneku, 4 vrchovaté lžíce sádla, 2 vařené brambory, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka.
Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná vejce. Vše ušleháme do hladkého krému. Mažeme na všechno co nám chutná (třeba chleba) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.
Vajíčková pomazánka
Máslo, natvrdo uvařená vejce, zavařené okurky, jemně krájená cibule, hořčice, sůl, pepř. Vejce a okurky nastrouháme na jemném struhadle a vymícháme s máslem, hořčicí a cibulí.
Vajíčková pomazánka
A)- 100 g slaniny, 6 vařených vajec, sůl, pepř, zelená petrželka a bílá
strouhanka.
B)- 10 vajec natvrdo, cibule, 2 majolky a tavený smetanový sýr.
Vajíčková lahůdková pomazánka
6 vajec vařených natvrdo, 6 koleček tvarůžků, 150 g margarínu, 1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata, kytička řeřichy. Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme nebo vyšleháme s margarínem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do libovolného tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí.
Mažeme na plátky tmavého pečiva, zapíjíme studeným mlékem nebo pivem.
Vampíří strach
2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl. Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme.
Vlašská pomazánka
1 sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu, 100 g eidamu, 1 pomazánkové máslo bez příchuti.
Zeleninu necháme okapat a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v robotu. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme.
Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem.
Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka, před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek.
Zabijačková pomazánka
250 g jaternicového prejtu, 4 stroužky česneku, křen, hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl.
Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské nebo francouzské), a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty. Příloha topinky nebo chleba.
Zeleninová pomazánka
2 sýry Žervé, 50 g másla, mléko (podle potřeby), sůl, 150 g mrkve strouhané , citronová šťáva.
Žervé rozmačkáme vidličkou, zředíme mlékem, přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme, přidáme podle chuti citronovou šťávu a dobře vyšleháme.
Zeleninová pomazánka II.
3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky (kiwi) na ozdobu.
Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouhám, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky.
Zeleninová pomazánka se sýrem
200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy.
Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a lehce vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.
Zeleninová pomazánka se šunkou
100 g majolky, 100 g bílého jogurtu, 100 g sterilovaného celeru, 50 g mrkve, 50 g sterilovaného hrášku,
lístky čerstvého špenátu nebo salátu, 100 g krůtí šunky, 1 lžíce pšeničných klíčků. Smícháme majolku s jogurtem, přidáme nudličky celeru s mrkví a hráškem, zahustíme pšeničnými klíčky a nakonec nudličkami šunky. Naplníme vydlabané špalíky bagety a ozdobíme špenátovými lístky.
Zelná pomazánka
Sáček kysaného zelí (nejlepší je červené), 200 g tvrdého sýra, bílý jogurt, majolenka, pepř, pórek.
Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek.
Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem nebo jako podklad na chlebíčky.
Židovská pomazánka z vajec a cibule
4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát.
Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.
Pomazánky
Předchozí