| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Dobrý den, trochu přispěju k tématu.

Můj manžel měl dost vzácný nádor, na nějž teda moc léků není. Léčba pouze operativní + ozařování. Chemoterapie pouze zajišťovací. Podstoupil to. Půl roku mu fakt bylo hrozně špatně, všechny možné vedlejší účinky ho neminuly, ale dostal se z toho. Zrovna měsíc po operaci nádoru se nám narodilo prvorozené dítě. Takže touha žít byla obrovská. Člověk přehodnotí vše a bojuje. Změnili jsme styl života - zdravější, méně stresu, víc být spolu atd.atd. Samozřejmě kontroly byly, jejich interval se prodlužoval..a my pomalounku se nechávali nadějí ukonejšit, že by to už mohlo být dobré a je to opravdu pryč.
Během toho půlročního "léčení" jsme se všichni dostali na dno, psychické a u manžela i fyzické. Prostě vás ničí, když ten nejmilovanější člověk po vašem boku trpí.. Kolikrát jsme si pak povídali a manžel natvrdo říkal, že jestli se to vrátí, už to nepodstoupí, že to není život, ale živoření.

Bohužel po osmi letech se to vrátilo zpět a udeřilo na plicích - obou. Metastázy toho prvního nádoru :-(. Operace nebyla možná, jedině chemoterapie, u nichž vlastně za těch 8 let žádné nové léčebné látky nebyly. Manžel odmítl. Přestože v té době jsme měli už dvě děti, ODMÍTL. Prostě věděl, že je konec. Já mu řekla, že stojím při něm, ať se rozhodne tak nebo tak. Byl i na mě nátlak, že ho mám k "léčbě" donutit. Ale to přece nejde. Nakonec každý má právo o svém životě rozhodnout sám (každý dospělý svépravný člověk). I při tomto rozhodnutí jsem stála při něm, i když mi bylo hrozně těžko. Byl tady ještě rok a půl, pak zemřel ve 37 letech. Jsou to dva roky, co zemřel. Ale ten zbytek života byl velmi kvalitní, oproti tomu ten s léčbou.

A lékař-onkolog? Ten mi to v podstatě potvrdil. Řekl mi po jeho smrti, že i s případnou léčbou by to dopadlo stejně, bylo to nevyléčitelné. A že můj muž si vybral cestubez terapie, sice asi kratší, ale na druhou stranu naplno, bez obtěžujících následků terapie.

Tak asi tohle... na všechno lék není. A pokud - hlavně starý člověk se rozhodne odmítnout léčbu, nebránila bych se tomu. Člověk má právo si svůj život odžít, jak on chce - a někdy prodloužení života na úkor KVALITY života není správné řešení.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.