Co je tedy trest? beru to, že je to něco nepříjmeného pro dítě, do přijde za něco, co dítě udělalo vědomě (schválně) nedobře resp. proti vůli rodičů (někdy sice rodiče chtějí i věci nedobré :) ale řekněme, že chtějí jen to to dobré :). U nás je trest v nějaké spojitosti s tím, co (6letý) syn provedl tj. neuklidil si věci v pokoji, buď je dám pryč (komora) a nebo nemůže probíhat další věc, která byla na plánu (hraní šachů). Je hubatý a říká věci, které nehodlám poslouchat, tak musí jít do pokoje a přijít až mi řekne, co mi vadilo na jeho slovech a omluví se. Je to tedy trest nebo není? já to beru, že je, protože to není odměna a je to pro něj nepříjemné
Jinak manžel u nás zavedl také systém napomenutí, kdy neudělá to co má a není po ruce nic "přirozeného", co by na to navazovalo např. má roztřídit ponožky do dvojic, nechce se mu....ten den má volno, nic po nás nechce, hraje si sám..není moc, co mu říci, co se stane, když to neudělá ..možnost, že nebude mít ponožky neřeší, klidně si nechá staré či půjde bos...tak pak dostane první napomenutí (varování) s tím, že to zatím neudělal a když to neudělá do např. 18h, tak dostane další. Za celkem 3 napomenutí je pak již TREST jako takový tj. bez vazby na danou věc...obvykle zákaz pohádky a nebo poslendí dobou PC . Má také možnost si to "opravit" tj. zrušit napomenutí tím, že udělá něco mimořádně aktivního navíc v domácnosti, co obvykle není jeho povinnost a ani to po něm nikdo nechce, pak se to napomenutí zruší. Nepoužíváme to moc často, ale někdy jsou dny, kdy se bez toho nehneme. V hlavě si tak procházím, kdy došlo k 3 napomenutí a je to už docela dlouho :)