Jasně.
Akorát teď koukám, že jsme tě mystifikovala se 400g mouky do robota - dávám tam i 500!
Takže. Nejdřív ve velkém předstihu vyndat 2 kostky másla, aby pořádně změkly (vyndavám večer).
Na listové těsto se musejí udělat dvě samostatná těsta.
Těsto č.1: 500g hladké mouky + 1/4litru vody + půl lžičky soli. Uhníst a vypracovat těsto. To dělám v robotu, je konzistencí jako nudlové. Zabalit do folie a dát do ledničky odpočívat.
Těsto č.2: 2 kostky změklého másla rozmíchat se 100g hladké mouky.
A teď trik, který jsem okoukla na Cuketce. Z pečicího papíru ustřihnout kus a na něj máslové těsto stěrkou rovnoměrně natřít do čtvrce 25x25cm. I s papírem přesunout na rovné prkénko a dát do lednice ztuhnout.
Když je to Těsto 2 tuhé a Těsto 2 odležené, vyndáme Těsto 1 a rozválíme na obdélník 25x50cm. doprostřed na něj položíme tuhý čtverec Těsta 2. Z obou stran přehneme Těsto 1 a máslový čtverec celý zabalíme do Těsta 1. Lehce rozválíme a přeložíme napůl. A pak otočíme o 90st. a zase trochu rozválíme a přeložíme. Víckrát se to asi nepovede, protože když Ťěsto 2 začne měknout, tak začne vytékat a nedá se válet. Takže se to celé dá do ledničky a překryje folií. A pak někdy, když je chvilka, vytáhne, trochu rozválí, přeloží, a zase, a zase...
Překládání nemusí mít žádný spešl systém, prostě nějak napůl, klidně víckrát v jednom směru... je to fuk.
Já překládám celkem 12x, takže to dělám na 4 etapy. A to těsto si nechávám v lednici položené na tom prkénku, na kterém mi původně tuhnul čtverec Těsta 2. Takže ani nemám bordel na lince.
Když je dopřekládáno, tak těsto rozkrájím na 4 kusy, většinou jeden použiju a tři nastrkám do pytlíčků a zamrazím. Teď mám v mrazáku dva balíčky:)
Ono to vypadá strašně složitě, ale ono se to komplikovaněji popisuje, než dělá.