Přidat odpověď
Dobrý den,
mám tříletého syna,který má nystagmus.Zřejmě od narození,přišli jsme na to v 18měsících a pak následovala celá řada vyšetření,na nic se nepřišlo. Lékaři říkali,že se to může spravit,částečně se to zlepšilo,to ano,vím ale už že to úplně nevymizí.Chtěla jsem se zeptat,jak člověk s takovýmto onemocněním vůbec vidí?Zdá se mi,že v jeho věku mu to zatím nezpůsobuje zas až tak veliké problémy.Sice je spíše samotářský a špatně se začleňuje do kolektivu,spíše pozoruje,ale nevím jestli to není spíše povahou? Natáčí hlavičku,aby si fixoval oči,nevím proč,ale zejména na dálku,do blízka,když třeba kreslí,když se dívá ne mě,tak bez natáčení i bez kmitání očí.Bojím se až pujde do školy,že bude mít veliké problémy,neporadil byste mi,jak mu to ve škole a v životě co nejvíce ulehčit?Myslíte,že je také na místě navštívit psychologa?Také nevím,kdy mu to mám vysvětlit, nebo radši vůbec nic neříkat a čekat až se začne ptát sám? On si asi v tomhle věku myslí,že vidí jako ostatní a je to pro něj normální, nebo myslíte,že ne?Jsem z toho opravdu dost zoufalá denně na to myslím, kde se stala chyba a bojím se co syna v životě asi čeká za krušné chvilky s touto vadou.Doufám stále,že v budoucnu snad bude existovat nějaká metoda,kterou se nystagmus bude dát léčit.Děkuji a přeji krásný den.
Předchozí