Ahoj,
stránku www.adopce neznám, resp. nenavštěvuji ji, ale pokud by vás zajímalo cokoliv okolo adopce, mohu doporučit poradnu o náhradní rodině na tomto webu, konkrétně on-line poradnu Střediska náhradní rodinné péče, kde dostanete ty nejlepší a aktuální informace. Pokud jste z Prahy a budete mít dotazů více, je možnost se do "Střediska" objednat na konzultaci. Mám s adopcí i se Střediskem osobní zkušenost - adoptovali jsme dítě před 5-ti lety a pracovníci "Střediska" nám stále poskytují poradenskou a jinou péči. My jsme v té době čekali necelé 2 roky(přáli jsme si relativně zdravé, bílé dítě do 1 roku), slyšela jsem, že teď se čeká již déle, takže doba 2,5 roku se mi zdá reálná. Když jsme dostali dítě do péče, bylo mi 42 let... nikdo nám kvůli věku nedělal žádné problémy, nikde není přesně dáno, kolik musí být matce v době adopce, ale že rozdíl mezi věkem matky a dítěte má být "přiměřený"... dříve se opravdu hovořilo o zhruba 35 letech, ale doba a s ní i věk žen pořizujícíh si dítě pokročila, takže 40-tileté matky-žadatelky nejsou výjimkou, stejně jako v případě biologických matek. Rozhodně bych ale rozhodnutí neodkládala! Součástí žádosti jsou i Vaše představy o dítěti - neobávejte se specifikovat to, na co se opravdu cítíte - bezvýhradné přijetí dítěte je důležité jak pro rodiče, tak hlavně zpětně pro samotné dítě! Samozřejmě vaše přestavy musí odpovídat realitě, ale s tím a se všemi podrobnosti vás rádi a ochotně seznámí pracovníci Střediska náhradní rodinné péče. Přeji hodně štěstí
, hlavně se ničeho neobávejte, není to vůbec tak strašné, jak se mnohde uvádí. My osobně na celou tu dobu kolem čekání na dítě vzpomínáme rádi