Ceny jsou z naší sámošky.
Předpokládámáš doma sůl, koření, ocet.
Vymyslím Ti rozpočet na pět dní:
Koupila bych kuřecí skelety 1,kg (13 Kč/kg) - 13Kč
hovězí kližka 500g (100Kč/kg) - 50Kč
syrové sádlo 300g (40 Kč/kg) - 13Kč
mrkev 0,5kg (14 Kč/kg) - 7Kč
celer 1ks (25 Kč/kg) - 25Kč
cibuli 0,5kg (15 Kč/kg) - 7,5Kč
brambory 1,5kg (20 Kč/kg)- 30Kč
salátová okurka 1ks (8 Kč/ks) - 8Kč
jablka 1kg (20 Kč/kg) - 20Kč
česnek palice - 10Kč
mléko 2l (15 Kč/l) - 30Kč
1 máslo (25 Kč) - 25Kč
1 smetanu (18Kč) - 15Kč
jogurt bílý 4ks (6Kč/ks)- 24Kč
syrové sádlo 300g (40 Kč/kg) - 13Kč
krupici (15 Kč/kg) - 15Kč
hladká mouka 2kg (10 Kč/kg)- 20Kč
droždí 3ks (3,5Kč) - 10,50Kč
tvaroh 2ks (11Kč) - 22Kč
čočka sáček (20Kč) - 20Kč
pudink sáček (5Kč) - 5Kč
vejce 10ks (30Kč) - 30Kč
cukr (15Kč/kg) - 15Kč
Celkem je to 418 kč (tedy 83,6Kč/den), ale krupice, cukr, máslo, sádlo, celer nespotřebuješ komplet, zbývá na další dny. Schválně jsem to nedělila (200g krupice atd.), protže mi tu někdo někdy psal, že přece nelze koupit 200g krupice. Tak to tak ber, jo?
Jídelníček:
snídaně: chléb s budapešťskou pomazánkou (tvaroh, cibule, mletá paprika, sůl)
oběd: zadělávaná kuřecí polévka (vývar, maso ze skeletů, zelenina z vývaru, trocha mouky, třetina smetany) + krupicová kaše (krupice, 0,75l mléka)
večeře: čočková polévka (cca 250g čočky, sůl, česnek, cibule, 1 ks mrkve, majoránka)
snídaně: kynutý jablkový koláč (viz níže)
oběd: hovězí s koprovou omáčkou a bramborem (0,5kg brambor)
večeře: chléb s česnekovou pomazánkou (tvaroh + sůl + česnek)
snídaně: kynutý jablkový koláč
oběd: bramborák (750g brambor, česnek, cibule+majoránka, sůl, trochu mouky) + okurkový salát
večeře: palačinky s dušenými jablky (3 vejce, 0,75l mléka, mouka, 0,5kg jablek)
snídaně: topinky s česnekem
oběd: hovězí s paprikovou omáčkou (1/4 vývaru, paprika) a knedlíkem (mouka, droždí, sůl)
večeře: bramboračka (zbytek brambor, celeru, mrkve, cibule, sádlová jíška, majoránka, sůl, pepř, česnek)
snídaně: pudink (0,5l mléka, pudink)
oběd: dušená čočka s cibulkou a vejcem
večeře: česnečka s chlebovými kostičkami (1/4 vývaru, česnek, zbytek tvrdého chleba)
Udělala bych veliké množství vývaru z kuřecích skeletů (vařit alespoň 2,5 h, aby byl opravdu vydatný). V polovině vaření bych přidala hovězí maso a kořenovou zeleninu (to proto, aby nebyly úplně vyvařené, hlavní chuť vývaru dajií skelety).
Vývar bych rozdělila na 4 části: 1 část na kuřecí zadělávanou polévku (obereš maso ze skeletů a nakrájíš zeleninu z vývaru, zahustíš moukou, přiliješ třetinu smetany, okořeníš pepřem a muškátem).
Další část schováš na koprovou omáčku s bramborami, ke které dáš půlku vařeného hovězího (tj. jíšku rozředíš vývarem, provaříš, přidáš třetinu kelímku smetany, okyselíš, osolíš, osladíš a vsypeš kopr).
Další část vývaru na rajskou omáčku s těstovinami.
Poslední část na česnečku.
Upečeš chléb z 1kg mouky (to je veliký bochník na několik dní)
Upečeš kynutý koláč s jablky a drobenkou (z 0,5kg mouky, 3 vajec, 1 droždí, cca 50g rozpuštěného másla), 0,5kg jablek a drobenkou z 80g másla.
Vyškvaříš si (v MW) sádlo, na kterém pak usmažíš bramboráky, uděláš z něj jíšku do bramboračky a na čočku uděláš cibulku se škvarky z toho sádla.
Uffff