Já myslím,že je brzy určovat nějaké diagnózy.Některé děti pořádně nemluví do 3 let a jsou zdravé,jiné kecají už ve 2 letech.
Dost často u dětí s autismem je právě velký problém odplenkování-některé mají pleny ještě v 5 letech.A další velký problém - s jídlem.Kamínky podle mě má rádo spousta 2-letých dětí.Spíše bych se zaměřila na ten oční kontakt,opravdu je tak malý? Netřepe třeba dcera rukama?
Má dcera mluvila velmi brzy (sice měla špatnou výslovnost),ale ve 2 letech si normálně vyprávěla celé pohádky.V 18 měsících zpívala celé písničky,v 12 měsících věděla a řekla,jak dělá asi 20 zvířátek.
Je aspergr-velmi šikovná,ale sama vidíš,že i autismus se projevuje u mnoha dětí různě.Některé nemluví a jiné vypadají jako geniální.Rukama dcera netřepe vůbec,jen když byla malá občas.
Nestaví tvá dcera něco do řad?..nechce číst pořád dokola nějaké pohádky?Dělá nějaké stereotypy?
Podle mě je těch poruch v dnešní době tolik,že každá maminka své dítě až nezdravě pozoruje a srovnává.Tím to nechci zlehčovat,uvidíš kolem 3 roku,pokud by se ti to nezdálo,pořád je času dost.My jsme začali pracovat s dcerou až ve 3 letech,kdy se to zjistilo.