Dobré dopoledne
tak se u nás konečně za poslední dobu stalo něco dost pozitivního - našli jsme s přítelem byt, který bychom chtěli koupit (tedy předběžně, líbí se nám).
Byli jsme se rovnou informovat u poradce, co dělá hypo a úvěry ze stavebka. Vypočítal nám, že sumu, kterou bychom potřebovali, bychom v pohodě dostali (úvěr na oba dva). Já si ale vzpomněla, že možná mám nějaký zápis v registru (je to na dlouho, ale šlo o dluhy bývalého přítele, které jsou sice již splaceny, ale zápis asi ještě bude). Přepočítal nám tedy úvěr a vyjde nám, i když bude pouze na přítele.
Já teď ale přemýšlím - nejsem žádná zlatokopka, ale "láska a důvěra" mě už jednou stály nemalé peníze a nerada bych dělala stejné chyby. Jde mi o to, že budeme společně bydlet a financovat bydlení, které papírově bude přítele. Jak to ošetřit, abych o svůj podíl, který budu do bytu vkládat, v případě rozchodu nepřišla? Nejde mi teď ani tak o vybavení, ale spíš - přítel bude asi ze svého účtu posílat splátky a z toho, co mu zbyde a z mých peněz se bude žít.
Jak tohle nějak rozumně upravit? Chápu, že je hloupost chtít přepsat půlku bytu, když kdyby něco, úvěr by zůstal příteli. Ale jak se tohle řeší v případě, že bychom se třeba za 5 nebo 10 let rozešli? Jak jste podobnou situaci vyřešili vy?