"jsi pozorná, že jsi chlapečkovi pochválila tričko, ty tepláky jsou hezké, ale některé děti si všímají jen sebe, na druhé jim nezbyde"
Xantipo, tak tohle mi přijde HODNĚ drsný a HODNĚ přes čáru, až zlý. Protože tím už ze sebe toho "chudáčka, co ho nikdo nepochválí" evidentně dělá, a to není dobrý, hlavně pro to dítě.
Gabčo - z mého pohledu to příliš řešíš. To, že takhle malé děti vidí hlavně sebe, je NORMÁLNÍ, aby viděly i ty druhé, to se musí pomalu učit. Chápu rozčarování dcerky, že chtěla být taky pochválená, já bych jí je na Tvém místě pochválila sama. Projevovat jakoukoli agresi vůči tomu chlapečkovi (jak navrhuje) mi přijde totálně mimo mísu (vlastně bys ho trestala za to, že není dostatečně empatickej, což v tomhle věku je trochu moc po něm chtít).
Opravdu bych na Tvém místě v PRVÉ řadě řešila SAMA SEBE, svůj vlastní pocit méněcennosti a obav, aby dcerka nebyla outsiderem a necítila se hloupě jako kdysi Ty, protože dokud si to sama pro sebe nevyřešíš, bude se to podvědomě promítat do Tvých reakcí v takovýchhle situacích, které budou přehnané a to "outsiderství" ještě posílí.