Mariano, byla jsem mezitím mýt koupelnu
, a přitom mě přesně napadlo, že napíšeš o stejném názoru rodinkářek. Ano, ale rodinkářky nejsou reprezentativní vzorek lidstva, ani občanů ČR. A už vůbec ne většinový. A navíc se do této konkrétní diskuse přirozeně zapojí jen určitý "druh" rodinkářek
.
Ne, netvrdila jsi, že to tak všude funguje, ale napsala jsi: "správně je to tak a tak". Kdybys byla napsala třeba "četla jsem, že někteří psychologové došli k závěru, že..., a musím říct, že moje pozorování se s tím dost shoduje", neřeknu ani popel.
Právě to spojení "správně je to tak a tak" mi připomnělo jednu diskusi, kde jsi také psala o tom, co "je správně" ohledně víry v Boha - tam jsi čerpala z církevních dogmat (nebo jsi vyjadřovala souhlas s nimi vyjádřenými jiným nickem) a i když jsi přidávala své vlastní zkušenosti, pořád to byly jen tvé zkušenosti, které jsi zobecňovala. Já třeba jsem se taky setkávala se zástupci všemožných církví, a nikdy mě to nepřimělo v Boha uvěřit - ba naopak mě to utvrdilo v tom, že to je jeden velký podvod. Teprve později, když mi bylo poukázáno na každodenní projevy Boha v každodenním životě, když jsem si sama v každodenním životě ověřovala zákony života, které prostě platí, takže tu nejde o nějakou víru, ale fakt, tak souhrnu těchhle zákonů a projevů já říkám Bůh, a nevěřím v něj, ale vím, že je a každý den se o tom přesvědčuju. Ovšem ten, kdo mě k tomu přivedl, nebyl nikdy v žádné církvi a žádnou církev nepotřebuje ani on, ani nikdo ze spousty lidí, které jsem pak potkala. Bůh nepopiratelně je; církev je - podle mě
- jen manipulativní organizace, kterou založili lidé, kteří chtějí mít moc nad ostatními. Samozřejmě se v ní dnes pohybuje určitě dost ryzích lidí, ale to na původu a účelu věci nic nemění...
Dobrou noc!