Přiznávám, že knihu o Janě Eyrové miluju, je to jedna z prvních, které bych zachraňovala v případě živelné pohromy(samozřejmě až po dětem
).
Viděla jsem už několik filmových zpracování této předlohy, některé se mi líbily méně, jiné víc(třeba ta s Timothy Daltonem), ale na všech mi k naprosté dokonalosti něco chybělo - Jana byla většinou dobrá, ale Rochester mi ve většině zpracování přišel jako dost studený čumák.Já měla vždycky z knihy pocit, že je do poměrně temperamentní chlapík,ale mě tam ten temperament a vášeň jaksi chybí.
Před pár dny jsem shodou okolností narazila na něco, co u nás vyšlo na DVD pod názvem Osudová láska Jany Eyrové. Po přečtení pár komentářú a zjištění, že film se nedrží striktně předlohy, jsem neměla moc chuť si to pustit, ale pustila jsem ...a od té doby ještě asi desetkrát.
Ano, tenhle čtyřdílný film se nedrží striktně předlohy(vlastně se nedrží textu, duši původního románu ctí), ale je to jenom ku prospěchu věci, vdechlo to ději i postavám život. Na konci jsem si udědomila, že mám jenom tři nepodstatné připomínky: výška Jany(tahle je skoro tak vysoká jako Rochester, ale chápu, že nohy si kvůli tomu herečka zkracovat nebude),šílená Bertha působí poměrně civilizovaně a "málo šíleně", Rochester nepřijde o ruku, jenom dočasně zchromne.
Omlouvám se za román, ale potřebuju svoje nadšení s někým sdílet.