| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

aha - kněz nepotřebuje fleur de sel - koukám, že jsem ho tam totiž nezkopírovala~:-D
Imam bayeldi z Turecka
(Z časopisu "Chatař a chalupář", č.4, 1999, turecká kuchyně,arabská kuchyně)
Imam bayeldi - znamená v překladu "kněz omdlel". Bylo to opravdu labužnickou rozkoší, když jeden turecký duchovní ("imam") ochutnal toto božské jídlo, které mu bylo předloženo. Jinou nebo opačnou verzi snad nelze, po ochutnání pokrmu, vůbec připustit. V angličtině je o pokrmu první zmínka v roku 1935.

Suroviny pro 2 osoby:
1 větší lilek
2 stroužky česneku, nasekané
1 cibule, nadrobno
lžíce oleje
2 velká oloupaná rajčata
špetka tymiánu
sůl a pepř podle chuti
šťáva z 1/2 citrónu
1 lžička cukru
kousek kůry skořice vcelku


Postup přípravy:
Lilek podélně překrojíme a ve vzdálenosti asi 2 cm jemně nakrojíme jeho slupku po obvodu obou polovin.
Z řezů vzniknou pruhy a každý druhý proužek slupky nyní sloupneme.
V konečném výsledku máme každou polovinu lilku světle - modře pruhovanou.
Na ploché straně uděláme hluboké zářezy, ale pozor - lilek neprořízneme!
V pánvi rozpálíme olej a ploché strany obou polovin lilku opečeme do zhnědnutí.
Potom je přendáme do pekáče opečenou stranou nahoru a pruhovanou dolů.
Do použitého oleje na pánvi po lilku vložíme stroužky česneku a nakrájenou cibuli, které spolu do sklovita osmahneme.
K osmahnuté cibuli s česnekem na pánvi přidáme rajčata, tymián, vše podle chuti osolíme a opepříme.
Dusíme zakryté pokličkou až se rajčata rozvaří. Tuto omáčku přemístíme lžící na lilky na pekáči a vtlačíme ji zmíněných hlubokých zářezů.
Do pekáčku ještě nalijeme tolik vody, aby byly půlky lilku zhruba do poloviny ponořeny, přidáme citrónovou šťávu, cukr a skořici vcelku.
Pečeme přiklopené asi 1 hodinu v troubě, předehřáté na 200°C.
Před podáváním pokrm necháme vychladnout, aby trochu ztuhl a při přendávání na talíř se nerozpadl.
Pokrm jíme vlažný a snad tou slastí neomdlíme.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.