Přidat odpověď
Kobliha je hrouda škrobu pocukrovaná sacharózou. Rychlost jejího trávení, následného přechodu glukózy do krve, křivka inzulínu, je úplně jiná, než u té čisté glukózy. A to platí i pro jakékoli normální jídlo, co těhule konzumuje. Glukóza je prostě mnohem větší zátěž (ano, je to zátěžový test) než jakou představuje normální strava. A při velké zátěži se mohou ukázat různé výsledky (zhoršené navíc např. i stresem - ten opravdu ty výsledné hodnoty může dost zvýšit!), které ale v podstatě o reálném stavu nevypovídají. A já osobně jsem třeba nesouhlasila s tím, abych případně byla hozena automaticky mezi rizikové, pouze na základě jedné hodnoty z OGTT (bez možnosti stát se zase "nerizikovou", pokud se ukáže, že výsledek OGTT byla skutečně úletová hodnota a při mé normální stravě hladiny cukru jsou normální).
O reálném kolísání hladiny cukru v krvi vypovídá spíš glykemický profil získávaný dlouhodobě při normální stravě. A ten jsem si dělala.
Takže já jsem se zajímala o to, jestli mám gestační diabetes nebo ne, ale nechtěla jsem se podrobit konkrétnímu vyšetření, které hodně těhotných zařadí mylně do kategorie "diabetička" a ovlivní tak zásadním způsobem další péči o ně (tlak na vyvolání před termínem, intervence do porodu atd.)
Předchozí