Přidat odpověď
Výzkumná pracovnice Fiona Mathews uvedla, že tyto poznatky by mohly pomoci při objasnění úbytku rození chlapců.
Dnešní doba plná problémů s obezitou, ne příliš vhodnými stravovacími návyky mezi mladými ženami, ale také opomíjenými snídaněmi může být právě důsledkem znatelného poklesu rození chlapců.
Do studie bylo zapojeno 740 čerstvě těhotných žen, které ještě nerodily a které neznaly pohlaví nenarozeného dítěte. Všechny tyto ženy neměly žádné zdravotní problémy, nebyly obézní. Ženy si během jejich prvního těhotenství vedly podrobný dotazník o stravování samotném, ale také o jeho častosti. Byly dotazovány, zda detailně v týdnu během čtvrtého měsíce těhotenství dodržovaly jídelní protokol. Pro výzkum bylo také důležité dotázat se žen, jaké měly stravovací návyky během roku před jejich početím.
Vědci na základě shromážděných údajů zjistili, že ženy, které jedí více kalorickou stravu v období početí mají předpoklad porodit chlapce. Přibližně to vychází asi na 56%.
Fiona Mathews uvedla, že ženy, které v dotazníku uvedly snídání obilovin každé ráno, porodilo z 59% chlapce, ve srovnání se 43% žen, které ohlásily konzumaci obilovin ke snídani zřídka a nebo zcela žádnou.
Porození chlapců se vyskytlo nejen u žen, které konzumovaly stravu více kalorickou, ale také celkově kvalitnější na obsah živin a množství draslíku. Není ale dosud jasné, zda rozdíly v pohlaví nastolují samotné živiny či jejich kalorická hodnota.
Předchozí