ano, máš to jídlo sebrat, vyhodit, a dítě nechat bez jídla. Předpokládám, že máte snídani, svačinu, oběd, svačinu a večeři - sorry, hlady fakt neumře. Obvykle stačí ukázat jednou, že to myslím vážně. Synek se nechtěl obouvat, šla jsem na procházku s mladší (bydlíme v domku, chodila jsem po chodníku před předzahrádkou, okna otevřený...). ALe předem to řekni "když se neobuješ, nejdeš na procházku" "pokud nepřijdeš ke stolu, nebudeš mít oběd, další jídlo je svačina ve tři hodiny" (taky jsme jednou absolvovali - děti pak seděly s očima přibitejma na hodiny a čekaly na třetí hodinu
)
Ad magnet... podle mě celé špatně. Čí byl magnet? Jestli ho dostala starší a byl její, tak má právo si s ním vyhrát ona a mladší jí ho musí nechat. Na novou hračku má právo "majitel" a je na jeho vůli, kdy jí půjčí dál. Vysvětlím na jiné situaci - přijdeme na hřiště, můj synek tam vjede s náklaďákem - načež cizí chlapeček mu začne náklaďák rvát a mě oznámí, že můj synek mu přece "musí náklaďák půjčit". No, nemusí. Právě jsme přišli na hřiště a moje dítě si s náklaďákem hraje, nevím, proč bych mu ho měla brát jen proto, že jiné dítě si hračku nepřineslo.
V situaci s magnetem - pokud byl magnet starší, můžeš dětem navrhnout různá řešení - mladší jí za magnet půjčí jinou hračku. Nebo dáš limit - starší si může s magnetem hrát ještě pět minut, pak ho na pět minut půjčí mladší.
V případě, že magnet jsi koupila "pro všechny", tak opět bych zavedla limit na střídání. Minutu, pět - je to na tobě - ale tvoje řešení - magnet starší vyrvat a dát ho mladší, je - z pohledu starší nefér... představ si, že by ses třeba líčila a ségra by přišla, vyrvala ti rtěnku s tím, že teď se chce líčit ona... divný, viď? Nebylo by logičtější, kdyby počkala až se dolíčíš ty (zvlášť pokud je to tvoje rtěnka) a pak poprosila, jeslti si jí může půjčit?
Z tohoto pohledu je akt té mladší v podstatě agrese a manipulace - zkouší, jeslti magnet dostane a když ne, tak jde za tebou - a ty jí to zařídíš... a ještě nakonec starší nařežeš... ačkoliv na první pohled je ta chudinka ta mladší, tak ty jsi sebou nechala manipulovat a "kvůli mladší" jsi bila starší...
Tvoje holky jsou malé a spoustu situací nezvládají - ale právě ty bys je měla naučit, jak to zvládnout - kuchyňskou minutku a střídat hračky, vysvětlit JEDNOU, jaké následky bude mít neuposlechnutí (nebude oběd, nejde se na procházku, když nebudeš teď hned v posteli nestihneme přečíst pohádku) - a pak ty následky aplikovat (i když je to pro tebe vlastně víc práce a stresu)...