Přidat odpověď
Pokrájím ji na co nejmenší kousky, dám do malé skleničky se šroubovacím víčkem a zalít lihem (na 2 dl lihu cca 2 vanilkové lusky - v poslední době se dají koupit krásné čerstvé a ne moc drahé v internetových krámech). Dám to do ledničky, občas protřepu. Louhuje se to ale dost dlouho, pár měsíců. Pak vznikne esence, výborná do bábovek, zmrzlin a všeho možného.. Já to takhle točím pořád dokola - když už esence dochází, zase přidám trochu lihu atd., až pak časem vyměním lusky za čerstvé.
Ten líh mají třeba v Makru běžně mezi tvrdým alkoholem. Není nejlevnější, ale dá se používat na spoustu věcí, mimo jiné s ním třeba vyplachuju sklenice při zavařování džemu, šťáv atd. nebo i trošku do džemů přidávám, je to vynikající konzervant.
Předchozí