Přidat odpověď
U některých dětí možná, u jiných asi ne. Mám 2 děti – staršího syna, mladší holčičku. Syn brzy chodil, brzy mluvil, je ohromně tvořivý, bystrý....Inteligenci mu neměřili, v PPP normální předškolní zralost - vyšly nadprůměrné verbální schopnosti, ve škole si vede dobře, ale v matice jsou určitě zdatnější děti. Pak se narodila holčička - opožděný vývoj, hlavně hrubá motorika, jemná motorika, pomalá, nehybná, spící... Když bylo dceři 5 let, říkala jsem si, že to druhý dítě chudák je asi fakt hloupý (a v duchu jsem si ledacos dávala za vinu – kojila jsem za každou cenu podvyživené dítě, silná žloutenka, extenze šíje - pozdě jsme začali cvičit...), začala jsem řešit odklad. V rámci odkladu jsem ji odvedla ke klinické psycholožce. Psycholožka udělala mimo jiné IQ testy (tzv. Ravenovy matice) a řekla mi, že dcera se dostala mimo tabulky, je tedy v horních 5 % populace, přesnější údaj z testu nemá. Zůstala jsem tam sedět jak opařená a neubránila jsem se slzám. Až poslední dobou nás doma dcera občas něčím překvapí, ale ten její brácha je proti ní stále jako blesk, nějak to nechápu. Čili u nás je v rozporu vývoj CNS a úroveň IQ a zrovna čekám na výsledky EEG - jestli se tam něco neukáže.
Předchozí