Přidat odpověď
- lososová majonézová (jsem alergická na syrovou mrkev, nealergici můžou dát syrové):
uvařit mrkev a celer, 5 min před koncem vaření vložit vykostěnou. porci lososa.
vařenou mrkev a celer nastrouhat na okurkovém struhadle, vmíchat majonézu, citronovou šťávu, chilli a nakonec rozlámaného vařeného lososa.
- sardelové máslo: změklé máslo vyšlehat s rozetřenými sardelkami a trochou citronové šťávy
- celerová: celer nastrouhat na okurkovém struhadle, dát do mísy, pocákat dodou a dát na 2 min do MW. Vychladnout, přidat majonézu, utřenou sardelku a lžičku dijonské hořčice a popř. trochu soli.
- lososový tatarák: lososa nasekat nožem na co nejmenší kousíčky (ne v robotu, to se rozes..re). Přidat citronovou šťávu, lžičku dijonské hořčice, lžičku hrubozrnné hořčice, trochu soli a nechat odležet, losos "vpije" cuť. Po odležení vmíchat sekaný kopr a dosolit a dokyselit.
- Finská pomazánka: Ustrouhat jemně sýr s modrou plísní. Smíchat s měkkým máslem a za přikapávání horkého mléka pořádně vyšlehat, aby to bylo napěněné a hladké. Pak vmíchat najemno pokrájenou cibulku, opepřit, dost ocitronovat. Npoté zdobit očkem a pokrájenou cibulí.
- Guacamole: dužinu avokáda rozmixuju s česnekem, citronovou šťávou, cherry rajčátkem, malou papričkou jalapeňo a solí - lze i nasekat, ale pak se to blbě maže, takže na jednohubky raději mixuju.
- tuňáková pomazánka s pórkem: jemně nakrájená ta středová světlezelená část pórku + okapaný tuňák ve vlastní šťávě + majonéza + citronová š´táva + pepř + sůl
- pomazánka z pečených paprik: upéci papriky, oloupat, jemě usekat, vmíchat krémový smetanový sýr, okořenit troškou drceného rozmarýnu a česneku, osolit.
Co se týká vzhledu chlebíčků, doporučuju zcela "nemoderní" úpravu ze straých vydání Viléma Vrabce Studené kuchyně - bývávaly prosté, elegantní a jasně definované hlavní surovinou.
Pozor, v novějších vydáních jsou již přepláané chlebíčky soudobého typu.
Předchozí