Dětem je 9,7,4 a 20 měsíců:
"...byli sami doma hodinku, dvě, celé odpoledne?"
- nechala jsem doma děti samotné, když jim bylo 7 a 5 let, pustila jim dlouhou hranou pohádku a šla nakoupit. Za hodinu jsem byla zpět, a děti byly stále přišpendlené u televize. Ale to funguje u mých klidných dětí, u někoho jiného to fungovat nemusí. Teď jsem zkusila nechat s nimi i čtyřletého (nejstarší už je 9), a také to šlo. Jenom 20měsíčního tahám s sebou. Celé odpoledne bych doma nechala jen ty dva starší, batole a předškoláka ne. Velké děti už také pouštím samotné na hřiště před domem, nejstarší smí i do lesa do přesně vymezeného prostoru.
... si došly (dojely) samy do školy?
- zatím ne, ale uvažuji o tom - na cestu domů v poledne, ráno je vozím autem. Cestu by zvládly, dokážou mi ji popsat do posledního detailu (pěšky-autobus-metro-pěšky), ale druhák nechce, i když by šel se starší sestrou. Takže ho násilím lámat nechci.
... došly k babičce (bydlící ve stejné vesnici)?
- k babičce by trefily (pěšky-metro-autobus), ale taky by asi trefil šlak babičku, že jsem si dovolila poslat její vnoučky do pražské MHD samotné.
Ale už by se mi trocha jejich samostatnosti hodila, protože jinak pořád taxikařím - mě to nevadí, ale batole už má fobii z nandavání a vyndavání z autosedačky několikrát denně. Možná kdyby dostali mobil, někam by nás to v tomto posunulo.