Líbo, prosím neber toto jako výtku k tvé výchově.
Můj názor je, že když dítě nejezdí zásadně na žádné školní aktivity typu ŠVP apod, tak se hodně ochuzuje a možná pod mírným tlakem by to absolvovalo a nové zážitky se spolužáky by se mu líbily. Mám děti s touto rodičovskou výchovou v širší rodině - nikdy si nevytvořily dobré vztahy se spolužáky, jedno bylo dokonce šikanované
(ale tam byl důvod "škoda peněz" - což u vás, předpokládám není). O tom, že znám i takové studenty, o tom ani nemluvím. Téměř vždy během školy svůj postoj přehodnotí - vadí jim, že nemají společné zážitky s ostatními.
Letní tábory beru jako příležitost pro děti zažít něco jiného než s rodiči. Ideálně s kroužkem, nebo s oddílem, ve kterém pracují celý rok.
Až začnou tvé děti chodit na střední školu, opravdu velmi doporučuji zvážit jejich pobyt na adaptačním kursu (pokud to bude jejich škola pořádat). Mohly by mít svojí neúčastí zhoršený start
Jasně, že každé dítě je jiné a určitě jsou děti, které se na takových akcích opravdu nebaví a jsou pro ně nepřínostné. Ale od 2. stupně už mi připadá normální, že se děti občas od rodičů odloučí (ale není to podmínkou)