Přidat odpověď
Teď jsem se v pár článcích dočetla, že je epidemie chřipky a kolik je nemocných, kolik hospitalizovaných, kolik zesnulých. Ta statistika zřejmě vzniká tak, že lékaři (zejm. praktičtí) hlásí, kolik chřipek diagnostikovali, že jo. Jenomže mnozí z těchto lékařů vám do telefonu řeknou, ať stejně nechodíte, že při méně závažném průběhu se nemoc neléčí jinak než běžná viróza - tudíž se ani nedozvíte, jestli tu chřipku máte nebo ne, nebo třeba ještě něco dalšího. Mě by to třeba zajímalo, aspoň bych mohla vědět, zda budeme potom alespoň nějakou dobu alespoň relativně imunní. Může vyloučit chřipku absence bolesti svalů a kloubů? Může vyloučit zápal plic absence bolesti na hrudi? Svědčí pro virózu vysoká nakažlivost a krátká ikubační doba?
My jsme se synem taky k doktorce po telefonické konzultaci nešli, ani nikdo z nás dalších (muž si vzal dovolenou). Jednak vůbec vstát a dokonce vystrčit nos z domu je poměrně nadlidský výkon, jednak nechceme nakazit celou čekárnu (nebo chytit tam chřipku, kterou nejspíš ve skutečnosti nemáme). Na druhou stranu mě to jako těhotnou mírně znepokojuje, asi bych se cítila líp, kdyby mě lékař prohlédl a třeba mi udělal CRP, abych si byla jistá, že je moje aktuální "léčba" (=jsem doma v teple, snažím se držet teplotu pod 38, a čekám, až to přejde) dostačující. Nebo by mi ke klidu měl stačit fakt, že už mi teplota tak moc nestoupá? Hrozně ale kašlu, hrozně mě to vyčerpává.
Předchozí