Kopřivo, rodila jsem po 3. s porodním plánem v Kolíně a super. Nikdo nic nenamítal.
Já bych tam klidně zapsala i ty tebou zmiňované klystýry a holení. osobně jsem chtěla klystýr a měla to v PP. protože doma jsem to nestihla a 2. porod bez klystýru (taky se nestihl) byl pro mě dost nepříjemný. Takže jsem si ho i vyprosila
To samé s holením. Byla jsem z domova, ale kdyby ne, chtěla jsem pomoci s oholením, protože při představě, že by mě museli šít a nebyla jsem oholená, mi vstávali ty chlupy hrůzou
Ale dala bych tam věci jako:
Poloha při porodu
Možnost volného pohybu
Monitorování/nemonitorování
Soukromí, minimální zásah zdravotníků, minimální prohlídky
Světlo při porodu
Zvuky při porodu (někomu nevadí rádio, někdo chce určitou hudbu, mě při porodu vyloženě týral jakýkoli zvuk)
Bonding po porodu
Odnášení dítěte na umytí, ošetření, nedej bože pryč ze sálu. Já měla malé u sebe hned a hodně mě potěšilo, když ho sestřička šla zabalit do plenky, že s emě zeptala, zda ho chci omýt vodou nebo stačí jen otřít.
Příjem tekutin při porodu
A pak samostatná kapitola chování zdravotníků na oddělení šestinedělí. Tam by byl velký potenciál. Aby se chovali vstřícně, nabídli pomoc ale nevnucovali se. Aby vždy zaklepali, při vstupu na pokoj, chovali se tiše, chodili pomalu. Ty sestry, co rozrazí dveře a bodře zahlaholí "Dobré ráno maminko" v 6 ráno, ty bych prokopla těma dveřma zpátky na chodbu.
No a možnost ambulantního porodu, to je jasný.