Tak jsem trošku večer četla a pochopila jsem následující:
Pro zavařování jídla je jedno, jestli se jedná jen o masozeleninový, nebo čistě zeleninový příkrm. I zelenina může být hůř očištěná a z půdy mít zárodky sporulujících bakterií, maso má tyto zárodky prý ze zpracování při porážce (kontaminace kontaktem se střevním obsahem toho zvířete). Spory se téměř ničím nedají zničit, takže při průmyslovém zpracování se musí používat současně několik postupů k jejich zničení, jednak vysoká teplota (výšku jsem nenašla), jednak vysoký tlak, potom změna pH a ještě další věci, ale prý musí být alespoň 3 postupy současně. Jinak hrozí, že se v upraveném jídle budou spory přeměňovat na bakterie, množit se a produkovat toxin.
Pochopila jsem, že v domácím prostředí se vlastně ty spory odstranit nedají vůbec, jen snížit jejich množství tím, že se zavařuje do vyvařených sklenic i víček a dává se dobře tepelně zpracované jídlo. To zavařování natřikrát má zničit už ten toxin, předpokládá se, že spory se vyvinuly do bakterií a varem na nejméně 120° se zničí ty bakterie i toxin. Spor ubývá tím, jak se přeměňují na bakterie. Kdo vymyslel, že třikrát zavařit stačí, to netuším.
Mražení spory taky neničí, jen jejich růst a vývoj zcela zastaví. Proto se nikdy nemá znovu mrazit už jednou rozmražené jídlo a proto se nemá rozmražovat dlouhým stáním při pokojové teplotě, protože už s chladničkovou teplotou kolem 4° začínají bakterie botulotoxinu růst a množit se. Takže i toto jak jsem myslela, nemůžu si vyndat skleničku večer, šoupnout ji do lednice a nechat přes noc povolit a teprve dopoledne ji zkrmit
.
Já jsem zatím taky vařila na 3 dny, celkem 3 porce, z toho 2 šly do skleničky, skleničky jsem myla v myčce na nejvyšší stupeň a do skleničky horké, prudce schladit v ledové vodě a hned do lednice. Jenom jsem myslela, že bych si uvařila na déle, no. V létě jsou 2 dny jako nic, už jsem jednou zapomněla, že jsme dojedli z lednice
, hlavně jak prostřednímu vařím často zvlášť ještě nějaké dietní jídlo. Chjo.
Ale na druhou stranu, výrobce kupovaných sklenic tedy musí dodržet tu spoustu postupů ke zničení spor, takže mi už nikdy nikdo nenamluví, že jsou tam jakékoliv vitaminy nebo hodnotné živiny.
A druhá věc, konečně se mi soukromě vyjasnilo, proč je v téměř každé skleničce ovocná šťáva (mám alergické kluky a bývala jsem z toho říčná) - potřebují změnit to pH