Přidat odpověď
Ahoj dámy,
jsem překvapená, v jakém duchu se diskuse o vývojové dysfázii odehrává. Připadá mi, že tady diagnozu Vývojová dysfázie velice zlehčujete a zaměňujete např. s dyslálií, což je "obyčejné" šišlání dětí ve věku okolo 3 let. Vývojová dysfázie je porucha, která nepostihuje pouze řeč, ale i jiné smyslové oblasti a celkové vnímaní, v neposlední řadě jde i o citovou nevyrovnanost většinou spojenou s lehkou mozkovou dysfunkcí. Takže v žádném případě nečekat, že všechno půjde samo a samo se do určitého věku spraví. Můj syn ve třech letech sice mluvil, ale tak, že jsem mu rozuměla pouze já. Vydali jsme se proto k odborníkům, přímo na foniatrické oddělení. Po vyšetření sluchu a spoustě dalších odborných vyšetření nám byla sdělena právě tato diagnoza - vývojová dysfázie a lehká mozková dysfunkce. Nyní je synovi 6 let, celou dobu pečlivě trénujeme, na logopedii docházíme každých 14 dní. Stále ještě nezvládá hlásky Ř, Ž, Š, Č, ale už je mu alespoň rozumět a domluví se i s cizími lidmi. Není to ovšem pouze o řeči, je přecitlivělý, nesoustředěný, stačí chvilku něco neprocvičovat a okamžitě zapomíná...Logopedek se nebojte, jsou to "hodné tety" a můj syn, který se doktorů také hystericky bojí, chodí do logopedické ordinace dokonce sám bez mého doprovodu. Přeju hodně úspěchů a trpělivosti Vám všem.
Předchozí