| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Holky, ženy, maminky, znáte moje potíže, ale nevíte, kdo jsem. Jsem obyčejná, vlastně i jednoduchá, žiju určitým řádem, uklidňuje mě to, jsem nenáročná a skromná, na materialismus mě neužije, ani na zábavu, stačí mi sem tam jeden člověk, stačí mi s ním mlčet, nic nepotřebuju - a přesto nedokážu najít svůj klid. Uvnitř jsem komplikovaná, chytrá až moc, vše skryté, nevyužité, jsem náročná na své výkony, ale k ostatním tolerantní, ústupná. Někdy, na některé, to působí, jako že jsem blbec, který si nechá vše líbit. Když mě něco bolí, makám, když se trápím a je mi do pláče, křičím a měním to na vztek.
Ale dneska jsem plakala.
Kvůli prcka. Kvůli školy.

A to byl dnes "jen" den otevřených dveří. Ráno jsem tam byla sama, jen já a jedni další rodiče. Ředitel nás provedl školou a měl dost času věnovat se našim dotazům, měla jsem z toho dobrý pocit, hlavně jsem viděla na vlastní oči ty tolik žádané asistenty - tady mají studenty na prax, jako dopomoc, doprovod, zklidnění apod.
Odpoledne bylo hraní deskových her s většími žáky a za dozoru učitelky, která nabízela kávu, čaj, byla milá a rovněž odpovídala na dotazy. To už byl docela nával, ale dalo se to. Ty děti se sice docela dost věnovaly spíš sobě navzájem, ale i tak jsme s prckem obešli tři stoly a zahráli tři hry.
On nevěděl, co dělá. Bavilo ho to, to ano, ale to je ta jeho přizpůsobivost, ho baví víceméně všechno, když jsou kolem děti a cítí se jejich součástí. Ale nevěděl, co dělá, nerozuměl pravidlům ani neměl ambici je dodržet a jimi dosáhnout požadovaného cíle. Takto byly ty hry buď nekonečné nebo předčasně ukončené - já už to nechci hrát. Zabavili jsme se asi hodinu a pak šli na sváču a kafe k babičce.
Povídala jsem jí to a společně jsme nacházely další a další situace a momenty, kdy jsme si všimly, že je prcek prostě "mimo".
Jsou věci, které mu vysvětluji dennodenně, odpoví ano a zítra jedem nanovo. Steče to po něm jako voda.
Vím, že tohle je ta dysfázie, to nepochopení. Na druhou stranu je v něm obrovský rozpor, co ho zaujme, co ho baví, to dovede nastudovat málem na akademické úrovni (posledně jsem psala o tom vesmíru, v tom fakt "jede").
To, čemu nerozumí, moc popsat nedovedu. Jedná se o běžné, jednoduché věci, posloupnosti, logiku, dedukci.
Víte, že s ním dělám tolik věcí, dělám toho tolik a pak.. přijde chvilka, kdy vidím, že je to pořád málo, že něco nedělám. Prostě mě to nenapadne, nevím, který směr je žádoucí, nutný, nevím, kde a jaká cvičení hledat, jak podpořit jeho rozvoj myšlení.
Nechci zázraky, chci, aby mohl úspěšně žít normální život. Zatím působí jako mimoň. A JE mimo.
Ale tlačí mě čas. Ve škole už dojde k "přestřižení pupeční šňůry", budou to jeho výsledky, jeho ne moje, mluvíme o tom, ví to, ale zřejmě nerozumí. Okamžik "je to jeho boj" je zatím vzdálen, budu za ním stát a pomáhat co zvládnu, s pomocí mojí maminky (babičky) a s dovolením i vaší :)

Prosím dávejte mi tipy a rady pro tu podporu a rozvoj myšlení, řekněte mi, jakým vývojem procházely vaše (podobné) děti nebo i jen známé z vašeho okolí.

Nepište mi, že jsem skvělá (děkuju všem, kdo si to myslí!), pište mi, co mám dělat, co víc, co přesně, jak postupovat a jaké čekat výstupy, jaký je časový horizont toho dozrávání, je vůbec reálné?

A - omlouvám se za délku příspěvku, mi pomáhá se takto vypsat, přemýšlet a formulovat problém - nikde jinde na to není čas ani prostor, doktoři spěchají, berou jako na běžícím páse, na termíny se čeká měsíce, "systém" nás mele všechny, je i nás - a "takových jako my už viděli".. A taky - prcka přece znají, starají se o něj od narození, celých šest let (neurolog - DW syndrom, epi, adhd / logoped - dva roky, dyslálie, dysfázie / psycholog - skoro rok, hraniční inferiorita, adhd).

A - rozbrečela jsem se až při tel. hovoru s bývalým manželem. (Vycházíme dobře, je daleko, o vánocích se ukázal, byl v pořádku a Riškovi udělal krásný den s výletem za babi; pokud to takhle vydrží, nemám nic proti.) Vyslechl mě, sám se ptal, rozebíral, uklidňoval a na konec řekl "on (prcek) je šťastný v tom svém" (vnímání, myšlení, světě). Je to tak.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6+0= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.