| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Ahoj holky, / a kluci / . Mam docela malo casu a i jine starosti a tak uz dlouho jsem na rodine nebyla - deset let ? S o to vetsi chuti jsem si jako stonava precetla cele vlakno a take vlakno, kde si zoufa maminka nad urovni tabora M.A.S.H.a pta se jeslti pro kluka dojet nebo ne..
Jako matka dvou kdysi malych skatu : prvni pohlednice devitileteho z prvniho tabora: maminko, prosim te, prijed si pro me... Je mi zima a mam hlad.Utekla leta, a ted jako matka syna, co vede skautsky oddil, mam rekla bych dost zkusenosti z obou stran.
Podle meho nazoru je ze vseho nejdulezitejsi znalost a duvera ve vedeni oddilu, at je to oddil cehokoliv. Stava se posledni dobou, ze vznikaji tabory organizovane kymkoliv, kdo se zamerenim trefi do chute rodicu a vybeha si razitka. A je lhostejne jestli je to tabor v hotelu nebo na louce pod plachtou. Nejsmutnejsi jsou podle me povazlive inzeraty poradatelu typu : prijmeme vedouci od sestnacti let na vedeni oddilu na tabor zamereny na blebele, praxe s detmi neni podminkou. Cili deti se neznaji, vedeni nezna sve vedouci ani deti a pak je velka otazka, co si cerstve sestnactileta slecna/ mlady muuz/ praktikant/ka ve sve nulove zkusenosti s detmi pocne. A ma na to ctrnact dni .... Bud to nejak dopadne nebo je praktikantka je sikovna a inteligentni a ma chut a nervy a nebo deti uz nikdy na tabor nechteji. kazde dite ma sve vlasnti hranice... A nemusi to byt o tabore jako takovem, sami jiste vite , co s malym ditetem udela nazor autority a to bohuzel ten mlady teenager na urcitou chvili je. Nechci odsuzovat teens, a automaticky jim prisuzovat neodbornost, zle umysly a nebo hrube zachazeni s detmi. To uz vubec ne, ale zda se, ze na velkych anonymnich taborech je to vitana brigada. A nezkusenost a nezralost, a nedostatek casu muze napachat dost skody. Reakce te jedne slecny z vlakna o tabore M.A,S.H tomu napovida. Nepresne cituji tu mladou rozcilenou slecnu : " prece nebude vedouci pri prijmu ditete na tabor u autobusu zdravit rodice,co si mzslite ze jste ??? Vite jak jsou vedouci po peti bezich utahani???? A vyrvani?". Konec nepresne citace.
Takze pokud date sve dite na cizi misto, kde neznate nikoho tezko se muzete o neco oprit. A jste razem rukojmi svych starostlivych / opravnene / bezesnych noci, protoze si vubec nejste jisti, jestli treba nema vase ratolest se vymi stiznostmi pravdu. Pokud znate vedouci a znate jak s detmi zachazi, jake jsou jejich priority a postupy,co je cilem oddilu ale ne jen z internetovych stranek, ale primo z akci deti, spolecnych akci deti a rodicu, setkani s vedenim behem roku, pak vite, cemu mate verit. A co je mozne. Minimalne mate pevnejsi pudu pod nohama.
P.S. jako to dopadlo u me ? Tenkrat mobily nebyly a tak jsem okamzite vlitla do vlaku s batohem jidla a tlustymi svetry a ponozkami a mnoha paragrafy a vyhruzkami pripravena na vedouci, jak mi tyraji ditko .. Dojela jsem na taboriste prekrasne ztracene kdesi v lese na Sumave v deset vecer. Prepadla jsem vedouci, zacala hlasite :-), oni / tri asi tak dvacetipetileti kluci/ me s pochopenim vyslechli, vysvetlili, ze mel hlad asi tak dvacet minut pred obedem a zrovna psali pohledy. A ze premysleli, jestli pohled vubec poslat, jestli to pro me nebude moc drsna zprava. Ale ze se rozhodli, ze je to synovo vec, at si pekne zkusi, co to je takhle plasit a jaky dusledek mohou mit takova silna slova. A ze me vlastne / podle mych predchozich reakci behem roku a otazek pred taborem /tak trochu cekaji. A ze potomkovi radce nekolikrat rikal, ze kdyz si na nocni hlidku odmita vzit bundu, tak mu bude zima i nadale. Pak mi dali kafe, frtana a nechali se divat, jak me dite spokojene spi v suchu, precpane cockou s volskym vokem, v kuchyni tac s namazanymi chleby pro nocni hlidku a pro ty co neradi cocku :-) .
Kdyz uz me tam pekne meli neohlasenou a neznamou, rano jsem jim zahrala figurantku - babu na boruvkach jako ranenou a v bezvedomi - vyzkouseli si na me prvni pomoc, cimz zduvodnili muj nenadaly prijezd. Jasne, ze ditko melo v ocich slzicky, kdyz jsem odjizdela. Ale uznalo, mezi ctyrma ocima se mnou, ze hlad teda melo jen chvili, no .... Od te doby me nikdy nezklamali.
Vedeni oddilu MUSI chapat i ustarane rodice, pracovat i s nimi, informovat a vychovavat a stanovovat limity nejen pro deti, ale i pro nas, silene rodice.
U me se jim vychova povedlo. Nejen z mych deti vyrostli sebevedomi a sobestacni a ohleduplni lide s pevnymi moralnimi zasadami, ale ze me pak oddil vychoval matku co vi, ze se jeji deti umi postarat sami o sebe a i o druhe. A ze svym detem mohu ve vsem plne verit. Diky za to.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 7+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.