Přidat odpověď
Hlavní důvod, proč se po neúspěchu jednoho těhotenství doporučuje s dalším čekat je podle mé lékařky obava (nevím, jak moc odůvodněná), že by se po předchozím těhotenství nemuselo řádně uzavřít děložní hrdlo a při dalším těhotenství by docházelo k jejímu předčasnému otevírání. Proto třeba při spontánním potratu, pokud ani nedojde k operativnímu čištění dělohy, se žádné "čekání" nedoporučuje (naopak někdo říká, že tělo je optimálně hormonálně připraveno k okamžitému dalšímu otěhotnění).
Mně po ukončení těhotenství v 17. týdnu doporučili čekat půl roku (nedodrželi jsme ve smyslu, že bychom se nějak chránili, ale nakonec jsem opravdu otěhotněla snad 7. měsíc poté), po zamlklém těhotenství v 10. týdnu (mezitím se mi narodilo zdravé dítě, nešlo to za sebou)s čištěním dělohy 3 měsíce. Ale myslím, že to lékaři říkají spíš "pro jistotu" a taky svá doporučení přizpůsobují věku ženy (u starších to moc nepřehánějí). Každopádně dodržte šestinedělí (potom by ses snad měla líp cítit i psychicky) a pak se rozhodněte podle sebe, ale určitě bych si na to případné "čekání" nenechala předepisovat hormonální antikoncepci.
Předchozí