| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Rodiče mého partnera jsou extrémně obětaví a nemyslí na sebe.
Pokud jejich děti, jejich partneři a jejich vnoučata pomoc odmítají, domnívají se, že je to důkaz nelásky k nim.
Mají zhuntované zdraví a zatímco si moje kamarádka, které je přes 70 let, nechává vyměnit jeden kloub za druhým, žije společensky a je intelektuálka dbající o své zdraví, aby mohla rajzovat po klubech, návštěvách, kavárnách apod., tcháni stejného věku lezou prakticky po čtyřech, jsou dýchaviční, mají bolesti a vesele se smějí, proč by to měli řešit, když jsou přece staří a k tomu to patří.

Takže dle toho, kde se zrovna nacházejí (bydlí s rodinou švagra a k nám jezdí sem tam 1x za pár týdnů): dřou na zahradě, sekají trávu, tahají bedny s bramborami a jablky, vytírají, lítají s odpadky, vaří, pečou, uklízí, žehlí, hlídají děti, baví je, pomáhají v obchodě, pečují o obchod, nakupují a neustále nám všem cpou peníze, které uškudlí z důchodů a brigád, na které ještě pořád chodí (s penězma jsme rezignovali - ty scény a pláč, když odmítáme, nám za to nestojí a ukládáme to dětem).

Moji rodiče nejsou takoví extrémisté, ale hlídají, dřou na zahradě a zásobují nás výdobytky z ní, táta vyváží všechny ženské z rodiny, kam potřebují, protože téměř žádná nemá řidičák, peníze nám necpou, ale když někdo z nás potřebuje, půjčí bezúročně třeba na pět let.
Radí, konzultují, pomáhají i se studiem, píší slohovky a později seminárky a zčásti i diplomky...

Ve výsledku, subjektivním pohledem, dělají obojí rodiče maximum, ač by dávno nemuseli.
Milují nás a chtějí o nás pečovat.
Nedělají to proto, abychom se starali my, až oni nebudou moci nic - to je u nás v obou rodinách běžné a samozřejmé, že se postaráme a dle situace se o péči podělíme, jen pořád se starají o své děti mezi 30 a 50 lety.

Pokud se kdokoli z nás dostane do průšvihu, jsou tu a drží nás nad vodou libovolně dlouhou dobu. Dokopou nás k nějaké činnosti a postupnému zberchání se, ale až poté, když vidí, že jsme toho schopni a dozrál čas (obě matky jsou velmi přesvědčivé a čas jim zraje o něco rychleji než jejich potomkům :-) )

Vždy nás vedli k samostatnosti, samostatní jsme, soběstační taky a v podstatě jsme i splnili jejich očekávání.

Přesto, když tu občas čtu kritiku nejmenované milovnice Bibione, ale i podrobnosti ze vztahů rodiče - děti, bývám překvapená chladem a tvrdostí některých těchto vztahů, přestože mezi členy rodiny panuje jinak shoda a mají se rádi...
Nebo případy, kdy děti platí rodičům za hlídání vnoučat.
Nebo případy, kdy se rodiče nastrkají do síbrťáků, protože tam i jejich rodiče umřeli a pravděpodobně tam skončí i jejich děti a vnoučata...

A já si nemůžu pomoct, mně připadá pomoc mezi členy rodiny, i dlouhodobá (viz třeba dcera Zufi, ale nejen ona), normální, morální, běžná.

I když to snadno přeroste v něco, z čeho se blbě dostává, pořád je to lepší, než nepomoci, nebo pomoc utnout, když JÁ uznám, nakolik DÍTĚ (nebo jiný člen rodiny) pomoc potřebuje.

Příklad:
Když jsme tu měli babičku, která se děsí toho, že by měla jednou někoho tzv. "obtěžovat" svou nemohoucností a ta dostala angínu a zároveň si vyvrátila rameno a nic nemohla - měla jsem ji vykopat po 3 týdnech, jak byl její pobyt domluven a neměla jsem rušit zamluvenou dovolenou?
Nebo jsem dobře udělala, že jsem si ji tu nechala 2x delší dobu a ještě dva týdny navíc, protože se jí odtud zjevně nechtělo a zpohodlněla? :-)

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-7= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.