Přidat odpověď
Úplně chápu, že bys dala přednost pozvání na oplátku před nějakými hmotnými dary (já taky), ale tohle prostě není věc Tvé volby (můžeš to snad nějak naznačit, ale to je snad všechno, aby to nevyznělo blbě, resp. aby se někdo z tvé oslavy raději neomluvil, než vzal na sebe takový závazek). Opravdu je to tak, že když někdo přijme pozvání na oslavu narozenin a pod., měl by donést dárek, případně nějaké pohoštění, pokud je to domluveno (ale to nebývá u oslav zvykem, to spíš u "posezení jen tak"). Prostě jsou lidi, co oslavy nepořádají nebo jen rodinné a jsem smířená i s tím, že někdo oslavu uspořádá, i pro širší okruh, ale mě třeba nepozve, protože prostě já ho považuji pro sebe za důležitějšího než on mě. Mrzí mě to, ale pořád lepší, když ho vidím alespoň na své akci než vůbec ...
Pokud chceš "akce na oplátku pro kamarádství", zkus se domluvit s pár lidma, kteří budou mít stejný názor, na tom, že třeba uděláte během léta u každého jedno posezení bez nějakého důvodu ... Tam bude jasné od začátku, že se vyžaduje reciprocita a lidi to buď přijmou nebo odmítnou.
Předchozí