Tak já mám docela "široký vzorek" pubertů na očích od pondělí do pátku 10 měsíců v roce, každý rok 80 kousků (tedy pochopitelně se někteří zdrží 3 - 4 roky, ale za těch pár let, co na intru pracuji už mi jich prošlo rukama tak 250) a musím konstatovat, že to v této věkové skupině (15 - 22) tragedie fakt JE. Sedí či spíše leží na pokoji 8 hodin denně, večer po večerce mají NTB a MT zakázané, jinak by to bylo těch hodin i více. Leží na pokoji, nemluví spolu v podstatě vůbec, jsou na FB nebo hrají hry. Na každý návrh či nápad co dělat jiného otočí oči nahoru (kdo chováte nějaký kousek puberta doma tento pohled důvěrně znáte) a ne, nic jiného dělat nechtějí.... Nechtějí sportovat, nechtějí ven, nechtějí do divadla, nechtějí na výlety, nechtějí hrát hry... Nutit je nesmíme, jen nabízet (a motivovat
ČÍM?????
).
Sem-tam někdo (tak 2 - 4 z celého intru) chodí denně či obden do posilovny, kterou mají denně zdarma k dispozici. Ale tam jsou pochopitelně půl hodiny, maximálně hodinu a opět ulehnou k PC.
Jak už tu někdo psal - stejně jako na táboře, ani na intru neexistuje jim tuto technologii zakázat či sebrat, my tedy když se mají učit (hodinu denně) jim ji v případě opakovaného neuposlechnutí odebíráme. ALE abychom nebyli (dětmi) nařčeni z poškození této věci, odnese si dítě věc samo na vychovatelnu, tam si svou věc zamkne do skříňky, klíček od ní si nechá u sebe a my si zamkneme vychovatelnu... Takže jeden bez druhého se k MT či NTB nedostane... Ale jsou děti, které kdyby měly na půlhodinu MT odevzdat, chytnou totální hysterák.... Není JAK je k odevzdání přinutit... Vzít jim ho z ruky? Neexistuje, to je násilí....
Prostě ne, že bych viděla degenerování dětí, tak, jako zakladatelka, ale závislost některých pubertů na MT a NTB je skutečně značná. A vůbec není jednoduché umožnit dětem doma fungovat a na učit se na novch technologiích a současně je nenechat propadnout do závislosti....