Já se přípravou kávy živím a tohle téma řešíme často na různých workshopech. Názorů je více, ale já jako závislák pila kávu během kojení a těhotenství takto :
1) Zásadně si vybrat kvalitní produkt.
Tzn. vyhýbat se instantní kávě a kávě z marketu. Tyto "kávy" jsou vyložěně nezdravé až zdraví škodlivé. Ideálně si přes net objednat z nějaké malé pražírny čerstvě upraženou výběrovou kávu. V těhotenství jsem pila jakoukoliv jednodruhovou arabicu - je v ní o polovinu méně kofeinu než ve směsích káv. Při kojení jsem na to pekla, potřebovala jsem kofein, takže jsem si objednávala směsi na espresso - tam se často přidává i robusta a ta dodá hodně kofeinu. Dle mých zkušeností nejsou ani úplně "košer" kapsle do kávovaru .... jsou hodně přepražené, aby dloooooouho vydržely. A to není prostě zdravé.
2)Zvolit co nejšetrnější způsob přípravy kávy. Aby se do hrnku z kávy vylouhovaly jen ty dobré a zdraví prospěšné věci. To znamená nepít turka. Takže pít výběrovou kávu třeba jako espresso, nebo filtrovanou. Já teď nejčastěji používám aeropress.
Když to tedy shrnu, tak pokud budete pít stoprocentní arabicu z nějaké menší pražírny a budete k přípravě používat třeba ten aeropress, tak nic nebrání tomu, pít takto kávu třeba 5x denně s čistým svědomím