s tímhle receptem slavím vždycky velký úspěch
Pivní dort
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek přírodního cukru
1 lžičku prášku do pečiva
špetka soli
110 g rozpuštěného másla
40 g kakaa
125 ml černého piva
1 vejce
100 ml zakysané smetany
Na ganache:
250 g hořké čokolády
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce másla
rum
Postup:
Předehřejeme si troubu na 170°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.
Do jedné misky prosejeme mouku a prášek do pečiva. Přidáme cukr a sůl. Rozpustíme si máslo, do něj pak přidáme kakao a zamícháme, přilejeme pivo.
V další misce lehce prošleháme vejce se zakysanou smetanou. Přidáme máslovo-pivní směs. Mokrou směs nalejeme na suchou a promícháme tak, aby bylo vše mokré. Přelejeme do formy a dáme péct na cca 50 minut. Zda je dort hotový, vyzkoušíme špejlí (vytáhneme ji čistou). Necháme úplně vychladnout.
Na ganache nakrájíme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo. Smetanu zahřejeme, tak aby se skoro vařila. Nalejeme ji na čokoládu s máslem. Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout. Když ganache vychladne, ale není ještě tuhý, vyšleháme ho. Ganache o několik stupňů zesvětlá a vypadá jako krém. Nakonec můžeme zašlehat trochu rumu.
Korpus rozkrojíme a na spodní vrstvu namažeme krém. Přiklopíme druhým plátem a nahoru znovu namažeme krém. Krému je dost na tyhle dvě vrstvy, pokud chcete pokrývat i strany, zvyšte množství.