Je to běžné, někde to vůbec nevědí, někde nechtějí říkat, aby rodiče "neotravovali" s požadavky na konkrétní učitelku (když je víc tříd v ročníku), přestože jinde naopak volbu oficiálně umožňují (samozřejmě asi ve smyslu "kdo dřív přijde, ten si může vybrat), protože těžko bude jedna učitelka učit 48 dětí, jiná 13 a třetí 5. Byla jsem v podobné situaci, já tedy velmi upřednostňuju mít školu co nejblíž, ovšem v našem případě je rozdíl mezi 2 nejbližšími školami 50 metrů. Šli jsme k zápisu do obou (jedna spádová, druhá ne) s tím, že třeba ho do 2. školy nevezmou a bude rozhodnuto (ta nespádová škola je jakoby "prestižnější", což mě tolik nebralo, jakož že má třeba hezké školní hriště a není u hlavní silnice na rozdíl od spádové). Vzali ho do obou, šel do té nespádové, protože tam šlo dost známých dětí, na rozdíl od té spádové ... Takže "pomocných" kritérií, když se nemůžeš rozhodovat podle učitelky ani třeba počtu dětí ve třídě, je dost, hod korunou je v nejhorším taky metoda, jak se rozhodnout (ale předtím bych tedy dala přednost tomu, ať si tedy vybere dítě, kde se mu líbí víc)