Přidat odpověď
Nevím, jestli jsem typický případ, protože mám ještě malou zásobu Orthosanu s Carbarylem (účinně likviduje vši).
Moje děti měly vši dvakrát, jednou z toho je zřejmě chytly ve školce nebo od kamarádky, jednou je najednou měly po návratu od otce (v jeho domácnosti je několik dlouhovlasých osob, všechny laxní, jedna pracuje s dětmi). Prohlížím a důkladně češu denně, poznám, kontroluji, vždy zachytím tak 1-3 dny po nakladení hnid.
Jednou jsem na ně přišla druhý den potom, co děti strávily veselé odpoledne s kamarádkou. Mohly je mít jak od ní, tak ze školy. Anebo je taky ona mohla chytit od nich, že. Hned jsem volala matce, oznámila, nabízela, že se podělím o zásoby. Matka utrousila něco jako že "bůh" nebo "souvislost s tím, že má člověk děti", už nevím. A dobrý.
Děti mají vlasy pod zadek (tehdy měly po kolena), nestříhala bych, ani kdyby... v případě ohrožení dělám utažené drdoly, vlastní zavšivené děti nepustím nikam. Lidi to tu vědí, tak se nás snad nikdo nebojí.
Na druhou stranu, kdyby někdo systematicky a dlouhodobě ohrožoval, asi bych děti opravdu dočasně stáhla z oběhu. Hlavně řeším prevenci, na youtube nutím sledovat informační videa, předvádím zvětšeniny vší a hnid, vyhrožuju, budou-li uvažovat o sdílení čepic nebo čehokoliv. Jo a šířím info i mezi ostatní děti, potenciální nosiče.
Předchozí