| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Tohle vnímám dvojsečně.

Na jednu stranu si myslím, že nikdo není zvědavej na litanie o mých nadaných dětech, a to ani v případě, že na něco nadané opravdu jsou. Ani mě nezajímají hodinové monology na toto téma, i kdyby dotyčné dítě opravdu bylo druhý Kubelík.

Na druhou stranu si myslím, že není dobře o svých dětech zásadně neříkat nic pozitivního, když poslouchají, protože je asi fajn vědět, že si mě máma za to či ono cení.

A snažím se to vyvážit, takže:

- pokud se bavím jen s dospělým a není u toho mé dítě, tak spíš nechválím, ale pronese-li pochvalu ten druhý, snažím se to neshazovat a poděkovat; nerozpakuju se
přizvukovat, když ten druhý nadává na pubertu, ve smyslu "všude je něco, i my s tím bojujem)

- snažím se chválit jemu jeho dítě, je-li za co.

- pokud je u toho přítomno mé dítě, snažím se mluvit víc "v jeho prospěch" a v řečech o pubertě se mírním, aby nemělo pocit, že ho shazuju.

Celkově považuju za společensky vyhovující to, co je milé i mně, když to někdo uplatní vůči mně - svoje děti neshazovat a jejich úspěch přiznat, ale nezapomenout stejnou pozornost věnovat i dětem toho druhého, protože sice by nad to člověk měl být povznesen, ale mám pocit, že kdyby to překročilo určitou míru (člověk by pěl chválu na své vlastní dítě a dával najevo, že dítě toho druhého ho vůbec nezajímá), tak by rodič toho druhého měl pocit, že "on se chová, jako by jeho dítě bylo génius a to naše blbeček nebo aspoň průměr, na kterým není nic zajímavýho", a myslím, že ve společenské konverzaci je jen málo větších hříchů, kterých se lze dopustit.

Takže za mě - připustit, že náš Pepíček je nadaný na muziku, jde mu klavír a vyhrál mezinárodní soutěž je OK, když se vzápětí pozajímám, co vaše Maruška a jak jí jde tancování. Prostě konstatovat, ale nevytahovat se jak malý tričko. Protože stejně je to všecko strašně relativní, a Maruška, která je v tancování jen průměrná a má to jako hobby, z toho klidně může mít větší potěšení než Pepíček, který je kvůli tomu třeba pod tlakem.

A jak tu už zmínila myslím Horká, spousta věcí je v hlavě, takže když budeš sama přesvědčena, že ti něco jde, tak v tom budeš víc v pohodě, i když v tom nebudeš nejlepší (proč je vlastně nutný srovnávat se s ostatníma? jak jste mluvily o tom, že "přechválenej pak v životě narazí", tak jak narazí? že nebude nejlepší, NO A?), než když tě přesvědčí, že to neumíš, a ty to pak pro jistotu ani nebudeš zkoušet, i když by ti to třeba mohlo přinést spoustu radosti, i když v tom nebudeš šampion.

Závěr - myslím, že je to v konečným součtu ÚPLNĚ JEDNO, jestli je někdo talentovanej moc, málo nebo středně, a proto se na to nedívám ani tak z toho hlediska, jak je objektivně dobrej třeba v porovnání s něčím jiným, ale jak se mi třeba ta písnička, co zahrál, líbí nebo co sděluje.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 7+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.