Přidat odpověď
Lze potvrdit či vyvrátit diagnózu PAS u 10 týdenního dítěte?
Dobrý den, jsem matkou 10 týdenních dvojčat-chlapců, která se narodila ve 34. týdnu těhotenství. Ačkoliv je mi jasné, že nemohu očekávat stejný vývoj u obou chlapců, jsem trochu znepokojena chováním jednoho z nich. Neumí se usmívat, nenavazuje s námi oční kontakt (když k němu dojde rychle ho přerušuje), neustále se dívá na jeden bod a často se vzteká (jeho pláč je vždy pouze vztekavý). Může se jednat o projevy autismu? Lze toto onemocnění zjistit již tak brzo?
V tomto věku není autismus možné z chování dítěte určit, navic jsou děti narozené predčasně, a tak pokud vezmeme v úvahu věk po korekci, tak se jedna prakticky o jednoměsíční deti. Kazdé ditě se vyvíjí jinak. Horší oční kontakt a chybejici socialni usmev Vas v tomto veku skutecne nemusi znepokojovat, zrak ještě není ostry, aby dokázaly pružně reagovat na podněty z okolí. Nektere deti jsou interaktivni vyrazneji uz okolo druheho mesice, jine si pockaji do trech mesicu, navíc stale musite brat v uvahu jejich predcasne narozeni (korekce veku se doporucuje delat do 2 let). Nektere deti se usmivaji uz po narozeni (nejedna se o socialni usmev), nektere dokonce napodobuji vyrazy v obliceji, ale pokud to nedelaji, nic se nedeje. Pokud mate dvojcata, tak se srovnani nevyhnete, ale kazde dite se vyviji jinak, a nemusi to znamenat vubec nic. Poradte se s pediatrem a pripadne navstivte detskeho neurologa (mozna dochazite kvuli predcasnemu porodu do poradny pro rizikove novorozence), abyste mela jistotu, ze se deti vyviji dobře po motoricke a reflexni strance a nepropasla se pripadna potreba rehabilitace. Autismem se zatim opravdu netrapte. Pokud by Vase obavy z nedostatecneho kontaktu pretrvavaly, obratte se na nas znovu. Navrhla bych potom udelat kratke vysetreni v 8 mesicich veku po korekci (tedy cca v 10 mesicich po narozeni). Moc Vam drzim palce at se obe Vase miminka zdarne vyvijeji a najdete i chvili na odpocinek.
Zdravi, dr. Katerina Thorova, psycholožka APLA
http://www.praha.apla.cz/lze-potvrdit-ci-vyvratit-diagnozu-pas-u-10-tydenniho-ditete.html
Předchozí