Přeju pěkný pondělek,
1. adventní neděle za námi a já pomalu začínám dávat dokupy suroviny na pečení cukroví.
Letos jsme si několik členů domácnosti prošlo či prochází zdravotními problémy (játra, žlučník) a proto bych ráda udělala obměnu klasických receptů na cukroví a zařadila něco zdravějšího.
Budu vynechávat druhy s máslovou náplní a udělám spíš sušší (perníčky, rohlíčky...)
Nepečeného jen cca 2 druhy z plovičních dávek a chtěla bych i zdravější suroviny.
Chtěla bych to letos pojmout bez palmového oleje a ráda bych se vyhnula 100% ztuženému tuku (omega), ze kterého jsem léta dělávala polevu a nepečené cukroví-např kokosové kuličky. Tak mě napadlo, že bych investovala do kakaového másla. Ovšem nevím, zda to není ze zdravotního hlediska z bláta do louže-vím, že obsahuje také velké množství nasyc. mast. kyselin-kyselinu stearonovou, ale netuším, jaký je v tom rozdíl.
Nemáte to někdo vyzkoušené ? Nikdy jsem to neměla v ruce, tak nevím, jestli to není utopie, představovat si, že to má totožné vlastnosti jako omega ( např. tuhost).
A co množství, měla bych dát stejnou gramáž do těsta jako omegy ?
Dále bych měla dotaz, čím nahradit třeba u lineckého, vanil. rohlíčků poměrně hodně nezdravou Heru-normálním máslem ? Nebo dalo by se taky na to použít to kakaové máslo, to asi ne že? Prostě se plácám v tom, čím nahradit ty klasicky používané tuky, jestli to vůbec lze.
http://www.stoppalmovemuoleji.cz/bspo.php - tady jsem našla přehled, čemu se tak jako vyhnout-no samozřejmě vše, z čeho normálně na Vánoce peču.
Vím, že už tu nedávno probíhala debata o palmovém tuku a byl tam zmíněn i tento web, já teď řeším spíš škodlivost na naše zdraví než teda tu ekologickou věc-jen aby to nezklouzlo k zeleným názorům, to tu fakt nechci řešit
Omlouvám se, jestli pletu páté přes deváté a míchám hrušky s jabkama, jsem jiným tukem nepolíbená a ráda bych to letos provedla nějak líp
No a samozřejmě budu ráda, když mi napíšete i své oblíbené recepty na zdravější dobroty, co bychom s jaterní dietou mohli mít na svátečním stole.
Děkuji