Agniezsko, psala jsem to už do různých diskusí, pojídat kolagen je nesmysl. Kopíruju vysvětlení, které jsem psala jinam:
Kolagen je bílkovina. Tedy dlouhý řetěz aminokyselin spojených v řadě za sebou (je to trošku komplikovanější, ale takhle to stačí pro představu).
Naše tělo nevstřebává bílkoviny jako celek, ale štěpí je na krátké úseky a posléze je rozštípe až na jednotlivé aminokyseliny. Z nich si pak může sestavit zase své vlastní bílkoviny.
Samozřejmě je absolutně vyloučené, aby vepřový kolagen po snědení "vlezl" do lidského kloubu. To nejde ani v případě žádné jiné bílkoviny, my opravdu nemůžeme zabudovávat bílkoviny jiných živočišných druhů, ani kdybychom je nakrásně dokázali "procpat" do krevního oběhu přes střevní stěnu (což se v jisté minimální míře děje v imunitních buňkách střeva, kde "cizí" bílkoviny stimulují imunitní sytém).
Nedokázali bychom takto zabudovat bílkovinu z potravy dokonce ani tehdy, kdyby ses dopouštěla kanibalismu a pojídala v kapslích kolagen lidský
A tělo staví z jednotlivých naštěpených aminokyselin to, co uzná za vhodné, rozhodně ne, že sníš kolagen a Tvé tělo postaví kolagen. Tak to prostě nefunguje. A ani nejde. Kolagen totiž obsahuje ve značné míře tzv. hydroxylované aminokyseliny - hydroxyprolin a hydroxylysin - které nelze zařadit jako stavební kameny do žádné bílkoviny.
To tělo neumí. Bílkoviny stavíme tak, že tvoříme řetězec nezměněných aminokyselin a posléze v hotové bílkovině některé modifikujeme, např. tou hydroxylací.
Volný hydroxyprolin nelze použít pro nové vytvoření kolagenu a je vylučován močí. takže když budeš jíst hodně sulcu, akorát si zvýšíš vylučování hydroxyaminokyselin močí, na klouby to nebude mít žádný vliv.
Pokud chceš zlepšit tělu dodávku opravdu vhodného materiálu pro stavbu jeho vlastního kolagenu v kloubech, tak narozdíl od nesmyslného sulcu či kolagenu v kapslích má smysl konzumace kvalitních bílkovin z libového masa, které si tělo naštípe na amynokyseliny a kolagen si z nich dle potřeby postaví.
A další důležitou věcí je, že kofaktorem syntézy kolagenu je vitamín C - bez dostatku vitamínu C tělo není schopno kolagen tvořit (vic. C právě katalyzuje tu výše zmíněnou hydroxylaci). Odtud kurděje - při kurdějích (nedostatek vitamínu C) vypadají zuby (nedostatek kolagenu v dásních), vlasy (vlasy jsou skoro čistý kolagen) atd. Kurděje jsou samozřejmě krajní věc, v ČR jsou dost vzácné, vyskytují se občas u mladých žen s výstředními dietami. Píšu to jen pro vysvětlení.
Pojídání kolagenu je pozůstatek rituálního pojídání a představy, že síla z kloubů zvířete přejde do člověka, který zvíře přemůže a sní. Princip je podobný, jako připisování afrodisiakálních účinků pojídání chřestu (tam to zas dělá ten tvar
) či připisování prospěšnosti pro játra jaterníku podléšce (tvar listu připomíná játra; jinak je jaterník pro játra ve skutečnosti toxický)... v Evropě tenhle způsob přemýšlení (příbuznost a možnost přenesení účinku na základě tvaru či funkce) v obecném měřítku skončil s neoplatonismem, ale rudimentárně přetrvává v různých konkrétních představách, kolagen je toho zářným příkladem. A výrobci to dokážou snadno využít.
Tonus pokožky lze vylepšit hlavně pitným režimem (na tom jsou některé kolagenové přípravky dokonce postavené - podle návodu je třeba gumózní kostičku zapít velkým množstvím tekutiny, což zlepší hydrataci a uživatel zajásá) a také, pokud jde o kolagen, dostatkem vit.C - ten taky bývá občas v kolagenových preparátech a kamufluje neúčinnost kolagenu.
Ale zas jako, pokud nevíš co s penězi, tak kolagen samozřejmě jíst můžeš, nijak Ti neublíží, je to bílkovina jako každá jiná. Jako jedna z mála živočišných je neplnohodnotná, má jednostranné zastoupení aminokyselin, ale bílkovina to je a nějakou výživovou hodnotu samozřejmě má. Jen na stejnou výživovou hodnotu Tě argentinská svíčková vyjde levněji