Kat, přesně, taky neděláme na Štědrý den žádné extra zvláštní přípravy...věci na salát, maso na řízky..., poklidím den předem, žádný velký úklid před Vánocemi neděláme, uklízím důkladněji na jaře, když vysvitne sluníčko a oteplí se...takže salát uděláme den předem (často i manžel sám, když jsem zrovna v práci), na Štědrý den už zbývá akorát obalit řízky...v poledne si něco menšího vezmeme, polévku nevaříme...k večeru prostřeme stůl, obalíme řízky...stromeček zdobíme den předem, máme ho celý rok na zahradě v květináči, tak ho jen pomalu přeneseme dovnitř, zdobím většinou já se synem...cukroví jsme pekli tenhle víkend - v pátek jsem na chvíli zajela ke tchýňce, udělaly jsme spolu těsta do lednice, v sobotu jsme tam přijeli i se synem a manželem a celý den jsme všichni vykrajovali, váleli, pekli...přitom jsme stihli i oslavit tchýňky narozeniny, dát si dobrý oběd...dneska jsme tam ještě zajeli na půl dne - slepili jsme linecké, něco namočili v čokoládě apod...rozdělili jsme to do dvou krabic - jednu jsme si odvezli domů a tím je cukroví vyřešené - 6 druhů nám bohatě stačí...už jenom těsně před svátky upeču vánočku a hotovo... Dárky už skoro mám, hodně jsem jich letos objednávala přes net...na poště jsem byla jen pro jediný, strávila jsem tam asi 10 minut...jinak jsem volila e-shopy, které mají osobní odběr nebo Zásilkovnu někde poblíž cestou... teď už do Vánoc volný víkend nemám, ale v podstatě máme hotovo...nějaký den zabalím dárky (buď dopoledne, když budu mít volno, nebo v noci, až syn usne). Vlastně ani nevím, proč si tolik lidí z těch Vánoc dělá stres...však nemusí být všude vypíglováno, nemusí být hora jídla a 15 druhů cukroví...kdybych nestíhala, tak klidně upečeme dva druhy a v pohodě...udělat salát a řízky, nezabere o nic víc času, než běžná večeře...tak snad jen ty dárky...ale ani těch nemusí být hromady a nebo se to dá co nejvíc zjednodušit...já třeba vůbec nehodlám chodit někde po obchodních centrech a procházet obchody...většinou si promyslím a napíšu, co komu potřebuji a kde to nejspíš seženu, co jde, objednám přes net...do centra města se půjdu podívat akorát na vánoční trhy, kvůli atmosféře a často i tam ještě seženu nějaké drobné dárečky k těm hlavním.... prostě fakt no stres